L’Associació Pro Disminuïts Psíquics passarà a ser una fundació per poder eixugar el deute

L’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà passarà a ser una fundació en els propers mesos. Així ho va aprovar aquest divendres l’assemblea general de socis després d’un llarg debat. “No ha estat una decisió fàcil”, ha explicat a l’Aquí Berguedà la presidenta, Cecília Camprubí. Van participar a la reunió 135 socis dels 420 que té l’entitat i el debat es va allargar hores.

La principal preocupació dels associats era que perdessin el poder de decisió sobre el futur de l’entitat. Per això, el canvi anirà lligat a dues condicions: que els estatuts es presentin a l’assemblea general de socis abans de ser aprovats i que, un cop a l’any, la fundació tingui l’obligació de presentar l’estat dels comptes a l’assemblea.

A efectes pràctics, el canvi de model implica la reactivació d’un sistema que ja es va impulsar l’any 2003, però que no ha arribat a entrar en funcionament mai. Fins ara la presa de decisions corresponia a la junta de l’associació i ara passarà a fer-se en el si d’un grup de patrons. En la proposta del 2003 n’hi havia 5: l’alcalde d’aleshores, el president del Consell Comarcal, la presidenta de l’Associació, el president de l’AMPA i la gerent. Ara, l’Associació proposa que passin a ser 10: l’alcaldessa de Berga, el president del Consell Comarcal, la presidenta de l’associació, 3 familiars d’usuaris i 4 persones de la societat civil.

El per què de la creació d’una fundació que en 16 anys no ha entrat en funcionament és dubtós. Segons fonts de l’associació, sembla ser que en aquell moment, l’any 2003, es va voler encaixar tot el patrimoni de l’entitat en el si d’una fundació perquè en garantia més la conservació. El cas és que, durant aquests 16 anys, la creació de la fundació s’ha quedat en això, en una mera creació, i la gestió l’ha seguit portant l’associació. Ara, però, sembla que finalment els patrons entraran en acció.

450.000 euros de deute

L’assemblea general de divendres també va servir perquè el nou gerent exposés la situació econòmica als associats. En dades del 31 d’agost, el deute de l’Associació s’enfila fins als 451.431 euros. Aquests diners inclouen treballadors, proveïdors, hisenda pública i bancs.

Per eixugar el deute, l’Associació preveu demanar un crèdit de 600.000 euros però necessita que la Generalitat faci d’avalador. Per fer-ho, el Govern demana que hi hagi el pas a fundació i, de fet, aquest és el principal motiu del canvi de model. Ara, ha explicat la presidenta, l’Associació confia que no hi hagi problemes per aconseguir el crèdit que “ens permetria sortir de la crisi”.

Malgrat tot, l’entitat també ha aprovat buscar altres vies de finançament per si la principal falla. En aquest sentit, la junta ja ha parlat amb la Banca Ètica i “les sensacions són positives”. Ara mateix, l’Associació està en preconcurs de creditors però deixarà d’estar-ho en el moment en què aconsegueixi el finançament.

Entre d’altres qüestions, l’assemblea general també va aprovar fixar una quota mínima de 20 euros anuals per part de cada soci. Fins ara hi havia força desordre en aquest aspecte i la proposta es va aprovar sense problemes. La quota mínima serà de 20 euros i, a partir d’aquí, cada associat podrà donar els diners que vulgui.

X