Els alcaldes, sense premsa, decideixen ajornar el posicionament sobre la incineradora fins d’aquí a un mes

Capvespre caòtic a Castellar de n’Hug. El final del Consell d’Alcaldes ha estat tens i sorprenent. L’alcaldessa de la Nou, Mercè Fuentes, ha presentat una moció d’urgència per forçar el posicionament de tots els alcaldes i alcaldesses sobre la incineradora de Cercs. Tothom donava per fet que la incineradora seria tema de debat però molts -com el president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara– no han sabut que es forçaria un posicionament fins instants abans de la reunió. La moció és una acció impulsada directament per la plataforma contra la incineradora.

Fuentes ha repartit una còpia de la moció a tots els alcaldes presents. Només hi faltava Berga, Bagà i Castell de l’Areny. El debat ha començat i s’ha allargat més d’una hora. L’alcalde de Cercs no ha tardat en agafar la paraula i ha insistit en què “el debat hi ha de ser però quan tinguem tota la documentació i la informació sobre la taula”. Calderer s’ha defensat un cop més dient que “ningú es juga 130 milions d’euros en un projecte que tombaran”. També ha assegurat que la seva obligació com a alcalde és “posar facilitats a les empreses que volen invertir a Cercs”: “Si la Generalitat més endavant ho tomba, doncs ho haurà tombat, però jo no crec que hagi de posar pals a les rodes sabent el poc que sé”.

El debat ha entrat en un cul de sac. No hi ha hagut cap alcalde que s’hagi posicionat clarament a favor de la incineradora i, fins i tot, Calderer ha anunciat que s’abstindria. El president del Consell, Josep Lara, i el tinent d’alcalde de Gironella, Lluís Vall -que ha substituït l’alcalde, David Font, a la reunió-, han deixat clar que la seva posició és més contrària que favorable, però també han assegurat que no hi ha prou informació sobre la taula.

Un altre dels arguments dels que eren partidaris d’ajornar la votació era que els pronunciaments ja es farien als plens municipals, on també es preveu sotmetre a votació mocions impulsades per la plataforma. Els promotors de la moció, però, han recalcat una i altra vegada que el que pretenien no era conèixer la postura dels municipis, sinó una determinació dels alcaldes a títol personal.

Al final, el president, Josep Lara, ha fet marxar de la sala els periodistes per tal de procedir a la votació “on tothom se sentís còmode i ningú assenyalat”. Dins la sala, ja sense premsa, tampoc hi ha hagut acord i en menys de cinc minuts s’ha donat per acabat el Consell d’Alcaldes amb una única conclusió: el manifest contra la incineradora se sotmetrà a votació d’aquí a un mes en un nou Consell convocat de manera extraordinària.

Acabada la reunió, Mercè Fuentes ha assegurat que “la moció no s’ha votat perquè una part dels alcaldes tenen por a pronunciar-se”. Josep Maria Altarriba, de Puig-reig, era un dels ferms defensors de la votació i ha arribat a conclusions similars. En canvi, Josep Lara ha demanat comprensió i ha recordat que “els alcaldes som aquí perquè ens devem al poble i, per aquest motiu, abans hem de veure què passa al ple”.

X