22 ajuntaments del Berguedà han dit ‘sí’ a aportar diners per fer revifar l’Associació Pro Disminuïts

El Berguedà té 31 municipis i, d’aquests, 22 ja han dit ‘sí’ a donar diners a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics. L’entitat està immersa en una profunda crisi i les administracions públiques berguedanes estan disposades a ajudar-la a sortir del pou. Si més no, la majoria. Fins ara més de dos terços de la comarca ja han respost positivament a la crida del Consell Comarcal d’aportar-hi un 50% del fons de cohesió.

Ho ha destapat en el Consell d’Alcaldes d’aquest dilluns el president del Consell Comarcal, Josep Lara, que també ha revelat que dos municipis han dit que no. N’hi ha 7 que encara no han respost, i aquí és on ha volgut incidir Lara. “És important que us posicioneu ja. Ha arribat l’hora de fer-ho i no es pot endarrerir més”, ha dit als alcaldes.

El Consell d’Alcaldes ha comptat amb la participació del nou gerent de l’Associació, Valentí Camprubí, que ha detallat la situació econòmica de l’entitat i els ajustaments que ja ha fixat per aturar el dèficit estructural que arrossega l’entitat des de fa anys.

La reunió també ha servit per resoldre alguns dubtes dels ajuntaments sobre com es vehicula aquesta aportació. D’entrada, la secretària del Consell ha aclarit que serà el Consell Comarcal qui reculli totes les aportacions i en faci una de sola a través d’un conveni amb l’associació, que passarà a ser una futura fundació privada. Per fer-ho possible, el Consell també signarà un conveni amb cada municipi.

Un altre dels problemes que es trobaven alguns alcaldes és que ja han destinat el fons de cohesió a altres projectes. En aquest sentit, Lara ha respost dient que Guardiola és un d’aquests casos i ha tret els diners d’una altra partida. La única premissa és que l’aportació, surti d’on surti, hauria de ser equivalent al 50% del fons de cohesió del municipi.

Ajuntaments demanen tenir més presència al patronat

El Consell d’Alcaldes també ha servit per començar a parlar sobre el patronat de la futura fundació privada. Alguns ajuntaments, com el de Saldes, han suggerit que l’administració pública hi tingui un pes proporcional als diners que hi aporti. Si més no, en els primers anys.

El gerent de l’associació no comparteix la postura perquè “un empresari aportarà molt més que un polític a l’hora de prendre decisions”. Camprubí ha recalcat que “el territori hi ha de tenir un pes important”, però altres casos de fundacions de mostren que “a la llarga els polítics acaben sent mers oients”.

A més, Valentí Camprubí ha aclarit que, de moment, l’únic compromís que es demana als ajuntaments és que facin una única aportació equivalent al 50% del fons de cohesió d’un any. De cara a propers anys, l’entitat hauria de “volar sola” si l’Institut Català de Finances dona el crèdit que l’Associació ja ha demanat.

X