El Consell Comarcal del Berguedà s’oposa a la incineradora de Cercs però no suma majoria per entrar a la plataforma

L’esperat posicionament del Consell Comarcal del Berguedà sobre la incineradora ha arribat. El ple ha fregat la unanimitat en contra del projecte que vol cremar residus industrials a la central tèrmica de Cercs: només l’han evitat Abel Garcia (PSC), que s’ha abstingut, i Jesús Calderer, que no ha votat.

Inicialment s’havia plantejat una moció que també volia forçar l’adhesió a la plataforma antiincineradora. A proposta de Pep Llamas (Bagà Endavant), s’ha consensuat separar l’adhesió a la plataforma de la resta de la moció per deixar clar el posicionament general del Consell sobre el projecte.

Pel que fa a la votació de l’adhesió al moviment contrari a la incineradora, Calderer també ha decidit no votar, mentre que a Junts per Catalunya hi ha hagut llibertat de vot i això ha fet que Araceli Esquerra optés per l’abstenció. També s’ha abstingut Patrocini Canal. La resta de consellers de Junts per Catalunya, excepte Calderer, hi han votat en contra, com l’independent Pep Llamas. Els sis consellers d’ERC i els tres de la CUP hi han votat a favor, però per adherir-se a una associació calia majoria absoluta, i no simple, de manera que l’entrada a la plataforma no es produirà.

L’abstenció del PSC

Abel Garcia ha explicat el sentit del seu vot, poc abans de pronunciar-se contra l’adhesió a la plataforma antiincineradora i d’abstenir-se sobre el projecte de la incineradora. Garcia ha dit que “a hores d’ara no tinc prou informació ni per dir que ‘sí’ ni per dir que ‘no’”.

El conseller també ha reconegut que pot compartir que “no és el model de comarca” però ha reiterat que “no té prou arguments per prendre la decisió de vot” que considera “molt important”.

ERC confia que Calderer canviï d’opinió però amenaça amb demanar la seva dimissió

El conseller d’ERC, Josep Subirana, ha estat l’encarregat de llegir la moció presentada per la plataforma antiincineradora. Subirana també ha interpel·lat l’alcalde de Cercs i conseller comarcal, Jesús Calderer: “Confio que hagis canviat d’opinió amb tot el que t’ha arribat o que ho facis algun dia. No passarà res. Entenem que en un primer moment ho vas fer tot amb bona fe”. En el seu discurs, Subirana també ha deixat entreveure que, si no hi ha un canvi de postura, demanaran la dimissió de Calderer com a conseller d’Espais Naturals.

En la rèplica, Calderer ha recalcat que segueix mantenint la posició de les últimes setmanes i que vol deixar que sigui la Generalitat qui jutgi el projecte. Calderer també ha recordat que “Cercs és un dels municipis amb més plaques solars col·locades, sinó el que més”. A banda, ha reflexionat sobre un punt que minuts abans havia aprovat el ple: “Acabem de decidir ampliar encara més l’abocador i ningú ha entrat ni tan sols a debatre”.

Sobre l’amenaça de demanar la seva dimissió, Calderer s’ha defensat dient que l’àrea d’Espais Naturals està encapçalant projectes com la riera de Merlès, l’arranjament de camins i el pla d’usos de la Baells des del primer dia que ell és al capdavant.

X