Berga Comercial es compromet a fer que les 140 botigues adherides no donin bosses de plàstic el 2021

“Jo desobeeixo la monarquia del plàstic”. És el lema que l’Ajuntament i Berga Comercial han escollit per estampar a les bosses de cotó que s’han repartit als comerços adherits a la unió de botiguers per fomentar l’eliminació de les bosses i els envasos de plàstic. Se n’han fet 1.300 i és la primera acció d’un procés que ha d’acabar amb l’adeu del plàstic als més de 140 establiments de l’associació.

El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha explicat en roda de premsa que una vuitantena de botigues de l’associació han afirmat a través d’una enquesta que fomenten la reducció de les bosses de plàstic i ofereixen alternatives. A més, aproximadament un 6% de la resta s’han compromès a fer-ho al llarg del 2020. “A la resta de botigues els ajudarem a trobar una solució amb l’objectiu que l’any 2021 tots els comerços hagin deixat de distribuir bosses o envasos de plàstic”, ha assegurat Orcajo.

Orcajo ha destacat que la societat berguedana és “inconformista de mena” i “no dubta en revelar-se cada vegada que hi ha una injustícia”. Com a exemple, ha posat el cas de la incineradora: “Els comerciants hem pogut comprovar que la gent no la vol”. Moltes botigues s’han erigit en els últims mesos com a punts de recollida de signatures en contra del projecte que vol cremar residus a la central tèrmica de Cercs.

Ara, l’acció de les bosses de cotó ha estat possible gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Berga. El consistori va rebre una subvenció de 4.500 euros de la Diputació de Barcelona per incidir en el foment de la reducció del plàstic. Uns 1.000 euros es van destinar a la distribució de carmanyoles a les escoles, i 1.000€ més a repartir-hi porta-entrepans. La iniciativa de les bosses de cotó cap als comerços ha costat uns 1.500 euros. I, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, els diners restants s’invertiran en eliminar els vasos d’un sol ús en les fonts dels edificis municipals.

X