Mobilitat Berguedà

Medi Ambient, Cercs

Neix una plataforma contra la incineradora de Cercs formada per polítics, entitats i veïns

Neix una plataforma contra la incineradora de Cercs formada per polítics, entitats i veïns

Diversos sectors del Berguedà han respost negativament a la possible construcció d’una planta incineradora de residus a la central tèrmica de Cercs. Per vehicular aquest front, polítics, entitats i veïns a títol personal han constituït la Plataforma Anti-incineradora de Cercs.

A nivell polític, de moment hi ha regidors i alcaldes d’ERC i la CUP. El regidor d’Avià, Josep Subirana (ERC), és un dels portaveus de la plataforma i ha recalcat que és “un moviment transversal”, que “vol anar més enllà de la política i que arriba directament als veïns”. També s’hi han sumat entitats ecologistes com Salvem Coll de Pal o l’Agrupació de Defensa de la Natura.

La plataforma assegura que el projecte per a la central tèrmica de Cercs és “una aberració”, davant un context d’emergència climàtica, i “va en contra de tot sentit comú i de les directives europees”. També recalquen que la incineració no pot ser la solució als reptes energètics i climàtics de Catalunya”.

Segons expliquen en un comunicat, els kWh generats en la incineració “no són ni es poden considerar energia renovable”, ja que “produeixen fins al doble de gasos d’efecte hivernacle que les plantes de carbó”. També recalquen que no es pot englobar dins l’economia circular, perquè aquesta “no consisteix en destruir recursos sinó en aprofitar-los reintroduint-los en el processos productius”.

La plataforma també adverteix que el projecte és “totalment contrari a la normativa en matèria de residus”, ja que les directrius europees aprovades l’any passat ordenen clarament que “s’ha de prioritzar la recuperació de matèria dels residus abans que la recuperació energètica”.

També consideren “una irresponsabilitat” aprovar el projecte, tot i sabent que “llança compostos químics tòxics a l’ambient”. Segons expliquen en el comunicat, la incineració de residus allibera dioxines i furans que, un cop al medi, poden provocar danys a la salut (càncers, disrupcions hormonals, problemes respiratoris, etc).

Per tot això, la plataforma ja s’ha posat en contacte amb la Generalitat i, segons expliquen, les primeres reaccions han estat positives davant el moviment opositor. En l’horitzó proper hi ha una assemblea general que preveu agrupar per primera vegada tots els sectors que formen part del moviment. També es preveuen xerrades informatives de persones expertes, recollides de signatures i mocions presentades en tots els ajuntaments per comprovar el posicionament de cada municipi.

Central Tèrmica incineradora Plataforma Antiincineració de Cercs

Estic amb tu

Comentaris