Cars Berga

Berga

La CGT denuncia Monserveis per seguir pagant treballadores en negre i per acomiadar la delegada sindical

La CGT denuncia Monserveis per seguir pagant treballadores en negre i per acomiadar la delegada sindical
La façana de Monserveis va acabar així, el març passat, en una concentració per reivindicar els drets de les dones. MARC CANTURRI/ARXIU

Noves denúncies cap a Monserveis. La CGT del Berguedà ha detectat que l’empresa d’atenció domiciliària segueix pagant en negre treballadores i ho ha denunciat a Fiscalia. Fonts del sindicat han explicat a l’Aquí Berguedà que la situació s’ha agreujat: “L’empresa segueix delinquint i incompleix un altre delicte del Codi Penal, el 311 bis, per ocupar ciutadans estrangers sense permís de feina de forma reiterada”.

Una inspecció de la Generalitat ja ha certificat aquesta tardor el que la CGT del Berguedà denunciava des de fa mesos: 52 treballadores cobraven en negre de Monserveis i, d’aquestes, almenys 30 ni tan sols tenen permís de residència o treball. L’empresa no ha rectificat i la CGT ha comprovat que encara hi ha treballadores cobrant en negre a l’empresa i, per això, ho ha denunciat a Fiscalia.

Acomiadament de la delegada sindical

No és l’únic moviment judicial que ha fet la CGT en les darreres setmanes. Aquest octubre va crear una secció sindical i una treballadora va erigir-se com la delegada. En poques hores va ser acomiadada. La resposta de la CGT ha estat una nova denúncia, que té un recorregut diferent al procés que acusa l’empresa per tenir una cinquantena de treballadores sense l’alta a la Seguretat Social.

En aquest cas, la CGT retreu que l’acomiadament és “nul” i que cal reincorporar la treballadora: “No es pot acomiadar una delegada sindical pel simple fet d’assumir el càrrec”. A més, el més rocambolesc del cas és que “s’està denunciant un acomiadament il·legal a una persona que, quan treballava, ja estava en una situació d’il·legalitat”, expliquen des del sindicat.

Concentració a les portes de Monserveis a Berga

A banda de les denúncies judicials, la CGT vol que hi hagi “una resposta social a l’alçada de la gravetat dels fets”. Per això, aquest dimarts s’ha convocat una concentració davant la seu de Monserveis a Berga, a la carretera de Sant Fruitós, a les 11 del matí. A la concentració s’exigirà la readmissió de la Lorena, la delegada sindical que ha estat acomiadada de manera il·legal segons l’organització anarcosindicalista.

60 hores setmanals per 350 euros mensuals

Una dona va treballar 60 hores setmanals per Monserveis durant dos mesos i va cobrar poc més de 350 euros cada mes. Va ser un dels primers casos que va descobrir el sindicat de la CGT al Berguedà, i va servir per obrir un meló que aquesta tardor ha esclatat.

Tal com va informar l’Aquí Berguedà l’octubre passat, al cap d’uns mesos Monserveis va pagar a la treballadora el que li devia. Ara bé, el més important va ser que, arran d’aquest conflicte, se’n van destapar més, fins al punt que la inspecció de la Generalitat ha acabat donant-los la raó. L’empresa d’assistència domiciliària haurà de pagar uns 735.000 euros després de la inspecció del departament de Treball que va corroborar la situació irregular de 52 treballadores.

Des del sindicat han explicat que l’empresa tenia atemorides les treballadores. Les amenaçava amb fer-les fora del país si destapaven la seva situació irregular. I els funcionava: a la majoria els va costar mesos denunciar la situació per por a perdre la feina i haver de marxar del país. De fet, encara ara algunes prefereixen quedar en l’anonimat.

CGT CGT Berguedà Monserveis

Comentaris