Menys de 400 euros per treballar 60 hores setmanals, el cas que va obrir la investigació a Monserveis

Una dona va treballar 60 hores setmanals per Monserveis durant dos mesos i va cobrar poc més de 350 euros cada mes. Va ser un dels primers casos que va descobrir el sindicat de la CGT al Berguedà, i va servir per obrir un meló que ara ha esclatat. L’empresa d’assistència domiciliària haurà de pagar uns 735.000 euros després que una inspecció del departament de Treball hagi corroborat que s’ha beneficiat d’almenys 52 treballadores sense donar-les d’alta a la Seguretat Social.

Fonts del sindicat han explicat a l’Aquí Berguedà que, al cap d’uns mesos, van aconseguir que l’empresa pagués el que devia a la treballadora. Ara bé, el més important va ser que, arran d’aquest conflicte, se’n van destapar més, fins al punt que la inspecció de la Generalitat ha acabat donant-los la raó. L’empresa pagava 52 treballadores -totes dones- en negre i, d’aquestes, 30 no tenien permís de residència.

Des del sindicat han explicat que l’empresa tenia atemorides les treballadores. Les amenaçava amb fer-les fora del país si destapaven la seva situació irregular. I els funcionava: a la majoria els va costar mesos denunciar la situació per por a perdre la feina i haver de marxar del país, i encara ara prefereixen quedar en l’anonimat.

Des de la CGT, estan convençuts que hi ha més casos com el de Monserveis al Berguedà, però dubten que siguin d’aquesta envergadura. De fet, no descarten en absolut que, en el cas de Monserveis, hi hagi més afectats. “Hi ha moltes irregularitats que no es poden justificar perquè no apareixen en cap paper”, expliquen.

En la majoria de casos, diuen, els cobraments en negre són molt difícils de destapar perquè l’empresa s’assegura que, en cas de rebre una inspecció, no aixequi sospites. En el cas de Monserveis -que ja passa a la Fiscalia del TSJC- asseguren que “la inspecció va ser molt bona, però l’empresa va ser poc previnguda”.