Gerard Figueras, a RAC1: “La candidatura Pirineus-Barcelona ha de servir per accelerar el tercer carril a la C-16 al Berguedà”

Els Jocs Olímpics d’Hivern han de ser una palanca que permeti accelerar l’adequació de la C-16 entre Cercs i Bagà”. El Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, ha estat entrevistat aquest matí al programa ‘El Món a RAC1’ i ha assegurat que el tercer carril reversible a la C-16 és una de les grans actuacions necessàries per poder acollir els Jocs Olímpics d’Hivern 2030, si la candidatura Pirineus-Barcelona guanya la cursa per ser seu olímpica.

La C-16, ha recordat Figueras, és “un projecte encara sense data d’execució”. El conseller de Territori, Damià Calvet, va dir en la seva última intervenció al respecte, aquest desembre, que preveia començar les obres a la C-16 aquest 2020. De moment, però, la conselleria segueix estudiant a fons les al·legacions presentades pels ajuntaments i les entitats del territori.

Sobre la candidatura Pirineus-Barcelona, Figueras ha matisat que el projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern va més enllà dels 16 dies dels Jocs: “Pensem en els 10 anys que queden fins l’inici de les competicions i en els vint que vindran després dels jocs. Tot plegat ha de servir per incidir en un problema greu com la despoblació en zones de muntanya”.

El Secretari General de l’Esport també ha defensat que els Jocs han de servir per millorar les connexions viàries entre la muntanya i l’àrea metropolitana, però també les telecomunicacions a les zones muntanyenques. Figueras ha afegit que, en termes esportius, també són necessaris per “acabar d’impulsar els esports de muntanya al país”.

De moment, el projecte Pirineus-Barcelona ja sap amb qui s’haurà de jugar les castanyes. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va anunciar la setmana passada les tres propostes -encara precandidatures- que aspiren a organitzar els Jocs d’Hivern del 2030. Són Pirineus-Barcelona, Salt Lake City (Estats Units) i Sapporo (Japó).

Totes tres seus tenen experiències olímpiques. A Barcelona s’hi van fer els Jocs Olímpics del 92; a Salt Lake City ja s’hi van disputar els Jocs d’Hivern del 2002 i a Sapporo, els del 1972.