Gironella commemora aquest dilluns el dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Dilluns de memòria històrica a Gironella. L’Ajuntament, l’IES Pere Fontdevila i l’Amical de Mauthausen organitzen diverses activitats a la vila per commemorar el dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust.

El primer acte serà a les dotze del matí al passeig de Cal Metre, on es farà una ofrena floral i es llegirà el manifest de l’espai de memòria Stolpesteine. En acabar, els alumnes de l’IES Pere Fontdevila llegiran textos i relats dels testimonis. A la tarda, es projectarà la pel·lícula “La professora d’història” a la sala d’actes de la Biblioteca de Gironella.

El regidor de Patrimoni de Gironella, Lluís Vall, recorda que la vila fa temps que treballa per la memòria històrica però reconeix que “encara hi ha feina per fer”. Per seguir-hi incidint, l’Ajuntament ja s’ha adherit a la xarxa Mai Més, de l’Amical de Mauthausen, per sumar-se a noves activitats i establir punts de col·laboració.

Viatge a Mauthausen i Gusen amb l’institut

La jornada de dilluns vinent dedicada a les víctimes de l’Holocaust és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i l’institut Pere Fontdevila. En el marc d’aquest projecte, el proper maig l’Ajuntament i el centre educatiu visitaran camps de concentració com Mauthausen o Gusen i es col·locarà una placa en record als deportats del municipi.

Les ‘Stolpersteine’

Gironella va col·locar les primeres Stolpersteine al passeig de Cal Metre l’any passat i està treballant per instal·lar-ne més en el futur. Es tracta d’unes llambordes que l’escultor alemany Günter Demnig col·loca des de fa anys per tot el món per recordar els represaliats pel règim nazi.

Gironella no és l’únic poble del Berguedà que n’ha col·locat. També n’hi ha a Puig-reig, que prepara iniciatives per seguir homenatjant represaliats en els propers mesos. El govern de Puig-reig ha confirmat que està previst instal·lar noves llambordes al municipi durant la primera meitat d’aquest any, i la col·locació anirà vinculada a més actes commemoratius.