Berga Comercial crea un joc per conèixer la història de les guerres carlines

“Al parlar de guerres carlines, notem que la gent no té les coses gaire clares”. I, per aquest motiu, Berga Comercial ha creat el joc ‘Carlinada en joc!’, que convida els berguedans a passejar pel carrer, resseguint els cartells amb relats històrics que les botigues associades penjaran als seus aparadors.

La unió de botiguers ha imprès uns 120 cartells, un per cadascun dels comerços adherits. En total, n’hi ha 26 de diferents. I el joc consisteix en completar la butlleta que distribuiran gratuïtament els comerços amb les paraules o lletres amagades a cada relat.

Cada text té una lletra o més d’una lletra -que forma una paraula- destacades en color. I la butlleta de joc té els cartells ordenats, de manera que a mesura que es va omplint, es forma una pregunta. El joc es completa omplint totes les caselles dels 26 cartells i responent a la pregunta. A banda, cada cartell relata la història d’un dels dos bàndols, el carlí o el liberal, i també cal apuntar-ho a la butlleta.

El val omplert s’ha de deixar a qualsevol botiga i, després, s’entra en un sorteig de 10 vals de descompte de 20 euros cadascun per gastar en els comerços adherits a Berga Comercial. El sorteig es farà dissabte 29, a 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça de les Fonts, en el marc dels actes de la Carlinada.

La redacció dels textos ha estat a càrrec de la historiadora Dolors Santandreu, mentre que els inventors són Ramon Maria Colillas i Montse Palacios. Una altra de les ànimes del projecte és Ermínia Altarriba, que ha explicat en roda de premsa que “les guerres carlines són un fet històric que dona peu a aprendre de manera molt lúdica”.

En la mateixa línia, el president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha assegurat que el joc “servirà perquè tota aquella gent amb ganes de guanyar premis tingui una visió molt més clara i nítida del que van ser les guerres”. Tant Orcajo com Altarriba com la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, han destacat que el ‘Carlinada en joc!’ és “molt didàctic” i han obert la porta a noves iniciatives similars de cara a propers anys.