El temporal Glòria va provocar danys materials a Gironella d’uns 185.000 euros

El temporal Glòria va provocar danys materials a Gironella de fins a 185.000 euros. Els serveis tècnics de l’Ajuntament han enllestit un informe que fixa tots els desperfectes que va ocasionar l’augment sobtat del cabal del riu, després que s’obrissin les comportes de la presa de la Baells. L’informe recull onze punts malmesos, amb actuacions que van dels 1.000 als 80.000 euros aproximadament.

L’obra més costosa és més avall del Pont de les Eres, al Camí del Parc del Riu. Allà el Llobregat va envair el Canal de Cal Metre i va provocar un lliscament de terra que també va afectar les tanques de fusta que separen el camí del riu. El total de l’actuació ronda els 80.000 euros.

També cal una inversió important a l’escullera de pedra que ha quedat malmesa entre la Font del Balç i la cantonada amb l’avinguda Catalunya. S’hi hauran d’invertir uns 26.800 euros per reparar-la.

Una de les imatges més espectaculars dels dies del temporal era el desbordament de la passera de la riera d’Olvan, a tocar del casal d’avis de Gironella. El desbordament ha malmès tota una zona que s’utilitza amb freqüència per connectar els veïns del nucli històric amb el casal de la gent gran. També s’hi hauran d’invertir uns 27.000 euros per restablir la normalitat.

Les grades del carrer del Riu, a tocar de les Roques del Pont Vell, també van quedar malmeses per l’augment del cabal del riu. Les fustes que serveixen de seients i l’estructura metàl·lica que dona estabilitat a les grades necessiten una inversió que supera els 5.000 euros.

Les onze reparacions que fixa l’informe són aquestes:

Escullera de pedra granítica malmesa entre la Font del Balç i l’avinguda Catalunya 26.816,24€
Passarel·la d’accés a les roques del Pont Vell 1.618,37€
Escullera malmesa a tocar del Local del Blat 13.408,12€
Passera de vianants de la Riera d’Olvan, que connecta el nucli històric i el Casal de la Gent Gran 27.203,22€
Subministrament de grava al camí del Parc del Riu, que forma part de la ruta de les colònies i que va quedar sota el riu durant hores 2.897,73€
Esvoranc que ha empetitit el camí del parc del riu 16.760,15€
Reparació de les grades del carrer del riu 5.445€
Lliscament de terra i danys en tanques de fusta per culpa de la invasió del Llobregat al Canal de Cal Metre, al sud del nucli 79.862,55€
Danys a la zona del magatzem de la brigada, a tocar de l’avinguda 6.704,06€
Formigó arrencat entre la zona esportiva i el polígon Cal Ginyola 935,94€
Substitució d’un mur de formigó a la fàbrica de Cal Bassacs 3.347,76€

Gironella va ser, de tros, el municipi més afectat pel temporal al Berguedà. Això sí, el govern local va preveure l’augment del cabal del riu amb prou antel·lació i això va reduir l’impacte del temporal.

L’alcalde, David Font, va preveure fa unes setmanes a l’Aquí Berguedà que la valoració definitiva dels danys superaria amb tota probabilitat els 100.000 euros: “A mesura que el cabal del riu va baixant, anem trobant coses que en la primera valoració no podíem veure. Sigui com sigui, Font ja va recalcar que “la idea és acollir-nos a totes les subvencions que surtin per intentar que totes les reparacions quedin cobertes”.

X