Calvet defensa la incineració per evitar els abocadors però reitera que el Govern prefereix el reciclatge

Matí de debat sobre incineradores al Parlament de Catalunya. La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha interpel·lat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per tal que exposés el seu punt de vista sobre les incineradores que es volen instal·lar a Cercs i Juneda. A principis de març, el Parlament debatrà una moció entrada per la CUP per forçar una moratòria que impedeixi noves incineradores.

Calvet s’ha mantingut ferm en el seu argumentari: “Les directrius europees estableixen una jerarquia en la gestió de residus que diu que és preferible la valorització energètica -incineració- que l’enviament de residus a abocadors”. Per la seva banda, la diputada Sánchez ha recordat al conseller que “la incineració de residus afecta de manera transversal a la vida” i ha posat de relleu l’opinió d’agents del territori que es mostren frontalment en contra dels projectes per Cercs i Juneda.

Calvet, en canvi, ha retret a la diputada cupaire haver fet “trampa”, obviant que el que diuen les directrius europees és que “cal evitar l’enviament de residus a abocadors” i aconseguir que l’any 2035, “demà passat en termes polítics”, només vagin a abocador el 10% de residus que es generen al país. El conseller s’ha mantingut en la línia de defensar que cal treballar per totes les vies per reduir els residus que van a parar a l’abocador, en una primera part de l’exposició que semblava obrir de bat a bat les portes a les incineradores de Cercs i Juneda.

En la rèplica, Natàlia Sánchez ha insistit que “la incineració va en contra de tota directriu europea” i ha retret a Calvet que “no ha contestat a cap de les preguntes que li han fet”. I ha conclòs que “la incineració de residus augmenta la generació de gasos d’efecte hivernacle, s’ho miri per on s’ho miri”.

Calvet, en la intervenció final, ha assegurat que “no és cert que la incineració contradigui les directrius europees” i ha incidit novament en la jerarquia en la gestió de residus de la UE. A banda, Calvet ha posat exemples de zones on hi ha incineradores i on, segons ha dit, els principals generadors d’efecte hivernacle no són les incineradores, sinó els vehicles: “Precisament per això estem incidint en el foment del transport públic”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, però, ha reiterat en el final del seu discurs que en aquests moments el Departament està analitzant “la suficiència documental i tècnica del projecte per a Cercs que han presentat uns particulars”. Després, ha dit, vindrà l’avaluació política i tot un període d’exposició pública. I en aquest darrer aspecte, ha recordat que “el model d’incineració no està en la línia del que pretén aquest Govern”. Segons el conseller, “el que prima és la reutilització i el reciclatge, però alhora hem de tenir molt clar aquest límit del percentatge que va als abocadors”.

X