“Semblava impossible: el traspàs de l’hospital era bàsic i una fita que perseguíem des del 2007”

“És la fita més important que hem aconseguit, sens dubte, des que soc alcaldessa”. El traspàs de l’hospital de Berga a la Generalitat és més a prop que mai avui, després que aquest matí el Govern hagi aprovat la creació de l’empresa pública Salut Catalunya central, que en serà la gestora tant bon punt se signi el traspàs. L’acord ha arribat un any i mig més tard que les previsions inicials, i després de molta insistència des del territori, i en especial de Montse Venturós.

L’alcaldessa de Berga ha liderat les negociacions des que va assumir la vara d’alcaldessa de la ciutat. En declaracions a l’Aquí Berguedà, assegura que “semblava impossible” i recorda que “el traspàs era bàsic” i la CUP ho portava al programa electoral des del 2007. “Era un expedient complicadíssim de resoldre”, constata.

El per què del traspàs

Avui s’ha aprovat la creació de l’empresa pública i es constituirà en pocs dies. Aquesta mateixa tarda s’havia de produir una reunió entre professionals del CatSalut i professionals de l’hospital, però l’aparició del primer cas de coronavirus a Catalunya ha obligat a ajornar la trobada i canviar l’agenda del Govern.

Amb tot, Venturós confia que “ara el període de transició serà petit”. Petit però necessari. L’acord pel traspàs fixa els quatre punts que l’Ajuntament volia prioritzar: que es mantingui el patrimoni a nom de l’Ajuntament; que els treballadors mantinguin condicions; que es conservin tots els serveis assistencials actuals; i que el territori pugui formar part del consell d’administració.

Un òrgan de participació amb veus del territori

El consell d’administració comptarà amb diversos membres, entre els quals l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. D’aquest consell d’administració de l’empresa, que és qui prendrà les decisions, en penjarà un òrgan de participació amb diverses veus de la zona implicades en la salut.

Venturós ha assegurat que aquest òrgan, de caràcter deliberatiu i no vinculant, és “una de les coses més boniques de l’expedient”. Estarà format per 25 persones que “intentaran treballar en tots els àmbits de la salut a la comarca”. Hi seran persones vinculades a l’oncologia o la salut mental, però també entitats implicades en el sector, com per exemple Ginkgo.

Un any i mig més tard del previst

A mitjans del 2017, l’aleshores conseller de Salut, Toni Comín, va ser a Berga a ple estiu per anunciar, al costat de Venturós, que s’havia arribat a un acord per tal que el Govern assumís la gestió de l’hospital a través d’una empresa pública que penjaria de l’Institut Català de la Salut. Es comprometien a fer-ho efectiu l’1 de juliol del 2018, però va arribar el 155 i el projecte va quedar aturat fins que es va tornar a constituir el nou Govern.

En aquests darrers mesos la pressió per resoldre l’expedient de l’hospital ha estat asfixiant. L’Ajuntament confiava que el Govern acordés la creació de l’empresa a finals de desembre, però el tràmit es va endarrerir a última hora per un pla de viabilitat que no figurava entre la documentació. Des d’aleshores, Venturós s’ha negat a donar més dates. “Fins que no ho vegi sobre la taula, no diré ni piu”, va exclamar en el primer ple municipal de l’any 2020.

En paral·lel, al Parlament, el PSC ha estat el partit més incisiu a l’hora de tractar el tema de l’hospital: la diputada Marta Moreta va interpel·lar directament a la consellera de Salut, Alba Vergés, en sessió plenària. La resposta de la consellera no va convèncer els socialistes, que la setmana passada van entrar una proposta de resolució a la comissió de Salut per forçar un compromís del Govern a efectuar el traspàs en menys de 3 mesos. “Necessitem que sàpiguen que hi estem a sobre i que no ens n’oblidem. És indispensable que es resolgui, sobretot per l’Ajuntament”, recalcava el regidor socialista de Berga, Abel Garcia.

En la resposta a la diputada Moreta, la consellera Vergés va assegurar que confiava crear l’empresa “en qüestió de setmanes”. I, de moment, està complint. Ara l’empresa ja és una realitat i toca treballar en el funcionament de la nova empresa, que es posarà en marxa a partir de les properes setmanes i per sempre més.

X