El Parlament aprova establir una moratòria urgent que impedeixi noves incineradores com la de Cercs

Moratòria aprovada. El Parlament de Catalunya ha aprovat la moció que insta el Govern de la Generalitat a impedir nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, com el que es von instal·lar a Cercs. Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra, els comuns i la CUP s’han pronunciat a favor de la moció, mentre que Ciutadans, el PSC i el PP hi han votat en contra.

La moció ha estat un dels punts del ple del Parlament, d’aquest dijous a la tarda. Presentada per la CUP però consensuada amb JxCAT, ERC i comuns –i amb membres de les plataformes contràries a la sala-, la moció inicial ha estat aprovada de manera parcial. El punt 1 de la proposta, que insta el Govern a “establir una moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d’incineració de residus” ha comptat amb majoria de vots favorables (JxCAT, ERC, Comuns i CUP), gràcies al treball previ entre totes formacions.

Per aconseguir l’acord s’hi han afegit les esmenes presentades, de manera que la moratòria s’aprova i es dicta “la suspensió de qualsevol tramitació actual en curs, fins que no s’aprovi la nova llei de residus catalans que estableixi un procediment per a la ordenació de residus produïts a Catalunya en base als objectius europeus en matèria de residus, els quals fan prevaldre la reducció, la reutilització i el reciclatge en un marc d’economia circular”.

On hi ha hagut més debat ha estat en el punt 2, que inicialment demanava “establir una moratòria a totes les autoritzacions a les ampliacions de la tipologia o quantitats de residus i de CDRs amb destinació a les fàbriques de ciment o d’altres activitats que cremin residus com a substituts d’altres combustibles”. Junts per Catalunya hi ha votat en contra perquè entén que “és un debat que s’ha de fer quan s’elabori la llei de residus”, segons ha explicat la diputada del grup Glòria Freixa. Així, aquest punt no s’ha pogut aprovar, ja que només s’han comptabilitzat 42 vots positius per 87, de contraris.

El darrer punt de la moció, el 3, sí que s’ha pogut aprovar, juntament amb l’1. En aquest cas, fixa que es redacti un pla de tancament de les incineradores existents en el termini màxim d’un any després de l’aprovació de la Llei de Prevenció de Residus.

Calvet no ha assistit al ple

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, no ha pogut ser al ple, com tampoc cap membre del Govern. Això sí, el seu grup, Junts per Catalunya, ha deixat clar que “no volem ni recolzem els nous projectes d’incineradores”, a través de la diputada Freixa. Des d’ERC, la diputada Marta Palacín ha fet una crida a “la responsabilitat davant el context d’emergència climàtica” i ha manifestat que “cap reivindicació no ha de deixar de ser escoltada”.

Els comuns han assegurat que el tema requereix “un debat de base” i han defensat que “la incineració segueix sent un problema per al medi ambient” i que “també és un problema per a la salut pública”. En la mateixa línia, la CUP –lectora de la moció- ha reiterat una idea que fa mesos que fa ressonar al Parlament: “La incineració no és la solució”.

Les veus contràries

Ciutadans hi ha votat en contra assegurant que “no podem votar a favor perquè no estem treballant en una alternativa que no sigui enviar residus a l’abocador”. El grup considera que, abans d’aprovar una moratòria, cal desplegar encara més les polítiques per deixar de generar tants residus que, o bé acaben cremats o bé van a parar a l’abocador.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el PSC-Units, que ha recordat que la jerarquització que ve donada per les directrius europees fa prevaldre la incineració per davant de l’enviament de residus a l’abocador. Per la seva banda, el PP ha assegurat que la moció “va carregada de prejudicis” i ha conclòs que “no podem votar a favor d’una proposta que desestima la revalorització energètica”.