Com va afectar la Pesta Negra a Berga?

“Tot mite té una explicació”. Les dades demogràfiques de Berga durant la Pesta Negra apunten que al voltant d’un 70% de la població va perdre la vida per culpa de l’epidèmia. Però aleshores la demografia es mesurava en fogatges (cada casa era un foc), de manera que el càlcul era molt més inexacte que l’actual. La pandèmia va ser greu perquè va ser sostinguda en el temps i va acabar amb la vida de moltes persones, però les dades demogràfiques són exagerades.

Ho explica l’historiador Albert Cols en la tercera píndola del projecte ‘Àgora. La resistència’. Cols, a més, assegura que la història diu que, durant la Pesta Negra, Berga va ser capaç de tirar endavant grans edificacions. I també recalca que no té res a veure amb l’epidèmia actual: la Pesta Negra la portaven les rates i es transmetia a través de les seves puces, mentre que el Covid-19 és un virus.

A més, l’alta mortalitat de l’època de la Pesta Negra tenia més causants. Quins? T’ho explica en cinc minuts ‘Àgora. La resistència’, a través d’Albert Cols.

X