“En pocs dies ens hem convertit en un hospital de campanya, sense els mitjans ni el coneixement necessari”

Catorze persones han mort a la residència de Bagà des que s’hi van detectar els primers casos de coronavirus. Alguns havien donat positiu del virus; d’altres no havien passat les proves. I és que aquest és un dels principals problemes que tenen en aquests moments les residències d’arreu del Berguedà: no tenen els testos que necessitarien per poder prevenir-se plenament del contagi del virus.

La directora de la residència de Bagà, Isabel Gutiérrez, va relatar la setmana passada a l’Aquí Berguedà les dificultats del personal per trobar el material necessari per tractar els residents positius o bé els que presenten símptomes. Per sort, la mobilització ciutadana ha dotat la residència de material, mentre el centre espera que n’arribi més de les autoritats. “En pocs dies ens hem convertit en un hospital de campanya, sense els mitjans necessaris ni el coneixement hospitalari”, ha dit aquest mateix dilluns al Telenotícies Migdia de TV3.

Bagà és el principal focus del coronavirus a la comarca a nivell de residències. En aquests moments, a banda de les víctimes mortals, hi ha tres residents que han estat hospitalitzats, 17 aïllats degut als símptomes que presenten, 5 positius també aïllats i un altre resident sense símptomes però també aïllat degut a l’estret contacte amb residents que sí que en tenen.

A la resta de residències de la comarca, la situació està més controlada tot i que la majoria alerten que es troben en una situació límit i d’un estrès i una tensió insòlits fins al moment. A la Pobla, per exemple, no hi ha casos però el regidor Xavi Serra alerta que “si arriben serà molt difícil de controlar-los perquè no tenim tots els testos que voldríem per prevenir-los”. Per tot plegat, el missatge de gairebé totes les residències berguedanes és el mateix: cal més ajut per part del departament.