Altruisme per fer arribar material de protecció a l’hospital, els CAPs i les residències del Berguedà

Una xarxa de costureres ja ha fet 300 mascaretes per a la residència Salarich-Calderer de Bagà. A Berga, particulars amb impressores 3D comencen a organitzar-se per fer viseres amb pantalles de protecció i, després, distribuir-les a l’hospital, els diferents CAPs de la comarca i les residències. Són dues de les iniciatives que han aflorat en els últims dies per contrarestar l’escassetat de material que hi ha a la majoria de centres del Berguedà.

L’hospital corre el perill de col·lapsar en els propers dies, l’ambulatori de Berga ha passat a atendre tot l’Alt Berguedà després que el de Guardiola hagi tancat i les residències de tota la comarca no poden desviar casos a l’hospital, de manera que també han d’estar preparades. Tots necessiten material. La majoria de residències no tenen cap cas confirmat de coronavirus però sí que han hagut d’aïllar residents que presenten símptomes.

La directora de la residència de Bagà, Isabel Gutiérrez, explica que, des del moment que aïllen una persona, cada cop que l’atenen ho han de fer amb un Equip de Protecció Individual (EPI) especial, és a dir, amb mascareta quirúrgica, ulleres, bata quirúrgica i impermeable. Però l’escala de prioritats diu que l’abastament s’ha de fer en hospitals, CAPs i residències, per aquest ordre, de manera que la majoria de residències han començat a buscar-se la vida per tal d’estar preparades per evitar contagis, si es detecten casos al centre.

IMG-20200324-WA0049 (1)

Col·laboració política

En bona part dels municipis, els ajuntaments també s’han sumat a la recerca de material. A Gironella, per exemple, l’alcalde, David Font, ha explicat que la coordinació entre el consistori, el CAP i la residència ha permès aconseguir monos i mascaretes i fer-les arribar a tots els centres.

A Puig-reig, l’alcaldessa accidental i delegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps, recalca que el problema dels EPIs és a tot el país. Amb tot, des de Puig-reig, Camps assegura que està fent “mans i mànigues per trobar material i acostar-lo a les residències”.

A Berga, el regidor de Serveis Socials, Ivan Sànchez, assegura que a la residència pública de la ciutat “no van sobrats i estem pendents que arribin més EPIs”.

La majoria de consistoris s’han acollit a l’ajuda de la Diputació de Barcelona, que ha fet un diagnòstic de les necessitats del territori i ha comprat material que distribuirà en els propers dies per tota la demarcació. A tots els corre pressa: de moment se’n surten, però adverteixen que els cal ajuda.

El trasbals de no rebre visites

A les residències, un dels cavalls de batalla en aquests primers dies de confinament ha estat l’adaptació a no rebre visites. Des de fa 10 dies, els residents no poden veure els familiars, i viceversa. Això suposa un trasbals a banda i banda, però els centres fa dies que treballen en solucions.

La residència Sant Bernabé de Berga, per exemple, té un blog on cada dia explica les activitats que fan els residents per tal d’acostar-les als familiars i tranquil·litzar-los. També comencen a implementar les videotrucades. El regidor Sànchez recalca que “la salut va més enllà de l’estrictament sanitari, i en residències cal tenir en compte l’aspecte emocional més que en qualsevol altre lloc”.

Un altre dels molts exemples és a Bagà, on van crear un grup de WhatsApp amb els familiars des dels primers moments de confinament per tal de mantenir les famílies informades del que es fa al centre en tot moment. “Estem intentant trobar canals de comunicació. Ens preocupa molt perquè sabem que la restricció de visites trenca uns vincles efectius molt importants”. I tot, en paral·lel a la recerca aferrissada de material, per si la situació es complica. Més val prevenir que curar. Mai millor dit.

X