El govern de Berga segueix defensant que la Patum s’ha de celebrar al setembre, si les autoritats sanitàries ho permeten. La regidora de Patum, Roser Valverde (CUP), ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’argument principal d’aquesta posició és que “la festa té un impacte econòmic brutal per a comerços, bars i entitats de la comarca”.
El regidor del PSC a l’Ajuntament, Abel Garcia, va proposar aquest dimarts en junta de portaveus la suspensió definitiva de la festa amb la idea d’aprofitar els diners pressupostats per a “la reactivació econòmica de la ciutat”. Però la idea del socialista segueix sent, de moment, el pla B de l’equip de govern, segons ha confirmat la pròpia regidora.
Roser Valverde ha defensat que l’ajornament de la Patum del juny fins al setembre es va consensuar en el seu moment amb associacions d’empresaris i comerciants. A més, la regidora ha recalcat que la suspensió definitiva de la Patum també pot perjudicar greument algunes entitats: “Passar un any sense Patum pot ser un daltabaix econòmic per a elles”.
En aquest aspecte, el regidor del PSC, Abel Garcia, va plantejar ahir a l’Aquí Berguedà mesures per contrarestar els ingressos que aquestes entitats deixarien de percebre en cas d’una suspensió de la festa. Valverde creu que “aquestes contrapartides s’hauran de treballar, quan no hi hagi més remei que suspendre la Patum”. Fins aleshores, “celebrar la festa és i serà el pla A”, ha dit.
Les indemnitzacions, un problema
La regidora Valverde també ha reiterat que “som a abril i pensar en el setembre ens genera una incertesa molt gran”. Si no hi ha Patum, l’Ajuntament haurà de destinar una part dels diners del pressupost a indemnitzar proveïdors amb els quals ja hi ha convenis signats. És el cas dels proveïdors de fuets, amb qui l’Ajuntament té un acord que dura quatre anys.
A les indemnitzacions que ara hauria d’afrontar l’Ajuntament se n’hi poden sumar de noves, si la suspensió definitiva s’acorda d’aquí a uns mesos. Amb tot, la regidora de Patum considera que “la incertesa del futur ens fa ser més prudents que mai” amb la idea de “no precipitar-nos”.
Mentrestant, la maquinària de preparació de la festa segueix endavant. Aquests dies l’Ajuntament està avançant en la redacció de documents administratius, ja que s’ha vist obligat a suspendre la part dels tràmits que requerien trobades presencials (reunions, formacions…). “El fet d’ajornar la festa fins al setembre fa que totes aquestes trobades puguin esperar unes setmanes”, ha conclòs la regidora.