Un 65% dels comerços oberts a Berga han patit severes baixades de facturació

Un 80% dels comerços de Berga han hagut de tancar del tot per culpa del coronavirus. Fa cinc setmanes que no ingressen res i, de fet, prop d’un 40% han de seguir fent front a despeses com el pagament del lloguer del local. Ho diu un estudi de Berga Comercial ha fet a una seixantena dels seus establiments associats.

L’estudi confirma que la situació és molt delicada per a tots els comerços que s’han vist obligats a tancar, però també posa de relleu l’escenari complex per a la majoria dels que han obert. Un 57% dels negocis ha patit una davallada de la facturació, tot i que dubta que les pèrdues arribin al 75%. Qui sí que creu que podrà justificar pèrdues d’almenys el 75% són un 8,6% dels comerços, tot i haver obert. Dels negocis restants, un 23% estan com abans després de tenir un pic de facturació en els primers dies de confinament i només un 11% estan facturant més que abans de l’estat d’alarma.

El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha explicat en roda de premsa telemàtica que l’associació calcula que uns 180 treballadors s’han vist afectats per ERTOs. L’estudi també determina que sis de cada 10 establiments han hagut de fer un ERTE. Tenint en compte que un 31% d’establiments no tenen treballadors, Berga Comercial calcula que el 90% dels negocis tancats han fet un ERTE. “Ens preocupa especialment la situació dels treballadors després del confinament: molts són persones grans, que treballen en el negoci des de sempre, i una aturada com aquesta pot ser complicada”, ha dit Orcajo.

Mala nota per a l’Ajuntament; Berga Comercial, reforçada

Un 54,3% dels negocis enquestats consideren que la gestió que l’Ajuntament de Berga està fent de la crisi de cara al comerç és “millorable”, ja que hi troben a faltar més ajuts econòmics. A part, un 17,1% considera que la gestió ha estat dolenta, ja que a banda d’ajuts, troben a faltar lideratge i suport. El 25,7% creu que la gestió és correcte, ja que “poc poden fer”; i el 2,9% entén que n’han fet una gestió excel·lent, ja que “han superat les expectatives”.

Berga Comercial ha reclamat més atenció i lideratge a l’Ajuntament de Berga. El govern municipal els ha traslladat que, en aquests moments, la prioritat són els serveis sanitaris, i la unió de botiguers hi coincideix: “Estem fent el que està a les nostres mans per ajudar-los”. Però demanen al govern que comenci a pensar en “el després”. Mentrestant, “Berga Comercial és qui ha agafat el lideratge que hem trobat a faltar des de les administracions”, ha dit Orcajo.

De fet, la gestió que la unió de botiguers ha fet de la crisi és l’altra cara de la moneda, segons l’enquesta. Un 65,7% dels comerços entén que la gestió ha estat “molt bona”, ja que els ha ajudat més del que s’esperaven. La resta, la consideren “correcte”. De l’1 al 10, un 57,4% dels enquestats ha posat la màxima nota a la gestió de Berga Comercial i un 19,7% li ha posat un 9. Ermínia Altarriba, de la junta de l’associació, ha apuntat que “la informació d’aquests dies per a comerços era difícil de digerir i explicar, i ho hem fet per tal que tots els associats en tinguessin coneixement”. Això ha propiciat que diversos establiments hagin picat a la porta de l’associació per adherir-s’hi al llarg de la crisi.

Campanya per després del confinament

Berga Comercial ha llançat aquesta setmana una campanya per afavorir els comerços adherits que han hagut de tancar a causa del coronavirus. La iniciativa consisteix en la venda de vals de compra amb un descompte addicional del 10%. Són tiquets que costen 10 euros però que es converteixen en vals d’11 euros, un cop adquirits, per gastar en els establiments un cop passat el confinament.

En poques hores, l’associació de botiguers ja ha venut 1.000 euros en vals de compra. La campanya és inèdita en cap altre municipi de Catalunya, malgrat que n’han sortit de similars a nivell nacional. “Ho vam impulsar en veure, a través de les enquestes, que quan passi el confinament la gent marxarà a comprar i a buscar oci fora de Berga. És una manera d’intentar que la gent es quedin aquí”, ha dit Xavi Orcajo. L’entitat ha destinat 3.000 euros als vals per tal de fer possible el descompte addicional del 10%. Si es venen tots, l’impacte per al comerç de Berga serà d’almenys 30.000 euros.