Una quarantena de famílies demanen ajuda a Càritas Berga per primer cop per culpa de la crisi del COVID-19

41 famílies han picat la porta de Càritas Berga per primera vegada arran de la crisi provocada pel COVID-19 per demanar suport econòmic i material. En total, l’entitat –coordinada amb l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Berga– està atenent 172 famílies amb problemes per adquirir aliments i material bàsic per viure, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà la presidenta de l’entitat, Glòria Simon. En total, el servei de Càritas arriba en aquests moments a gairebé 500 persones.

Simon ha explicat que “hi ha moltes famílies que no poden permetre’s esperar a cobrar l’ERTO o que han perdut la feina i s’han quedat en una situació de vulnerabilitat inèdita per a ells”. Per aquest motiu, al llarg de les últimes setmanes l’entitat ha fet una crida perquè la població faci donacions de diners i d’aliments per ajudar a les famílies.

La resposta de la gent està sent molt bona. Avui un supermercat ens ha fet arribar el material que ha recopilat i se n’ha recollit molt”, ha dit Simon. A banda, algun bar i restaurant també els ha cedit productes que té guardats i que no podrà gastar en les properes setmanes, davant la previsió que l’aturada s’allargui especialment per a ells. Altres entitats també s’han sumat al recapte: Ginkgo, per exemple, té previst cedir unitats de caldo de sopa que tenien intenció de repartir en el marc de la caminada solidària que s’ha hagut de suspendre, aquesta primavera.

Però la crida per donar aliments se centra especialment en productes per a esmorzars i berenars de la quitxalla. “En aquests moments els nens no van a l’escola, són a casa, i –tot i que s’estan repartint targetes moneder a les famílies que es beneficiaven dels menjadors escolars- els nens quan són a casa tendeixen a menjar més”, ha explicat la presidenta de Càritas. Per això, Càritas –amb la col·laboració de les associacions de veïns de Berga- ha fet una crida a la ciutadania perquè aporti cereals, crema de cacau, cacau en pols, sabó de rentadora i gel de bany, especialment.

Les principals ajudes que dona Càritas són en el lloguer, la llum i aliments pel dia a dia. Totes es produeixen després d’una valoració prèvia de cada cas, feta per l’entitat i els Serveis Socials de l’Ajuntament. Per poder fer front a aquestes despeses i per comprar els aliments necessaris, el número de compte de Càritas on es poden fer les donacions és ES12 2100 3076 1121 0097 6990 (La Caixa).

Els serveis socials que presta l’Ajuntament

L’Ajuntament de Berga està destinant personal propi al repartiment d’aliments de Càritas. També tramita ajudes d’urgència per a les persones en situació de vulnerabilitat i està en contacte i seguiment diari amb les residències de la gent gran.

A banda, el Consell Comarcal va organitzar la distribució de les 536 targetes moneder entre mitjans i finals de març. L’Ajuntament de Berga, com la resta de la comarca, ha fet el lliurament d’aquestes targetes als infants beneficiaris d’una beca menjador, així com als nens que disposaven d’un berenar diari al Centre Obert.

X