Berga farà un Ple de l’Ascensió virtual per acreditar la suspensió de la Patum del juny pel coronavirus

L’Ajuntament de Berga farà el Ple de l’Ascensió de forma virtual el 24 de maig per acreditar històricament la suspensió de La Patum que s’havia de fer del 10 al 14 de juny de 2020. La proposta formulada pel consistori berguedà ha estat consensuada pels membres del Patronat Municipal de La Patum reunits virtualment aquest divendres, 8 de maig, en sessió extraordinària de l’organisme de participació sectorial.

El Ple de l’Ascensió es realitzarà de forma telemàtica a causa de la vigència de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat i activitats que impedeixen la celebració d’actes multitudinaris. Els membres de la corporació deliberaran sobre la necessitat o no de fer Patum al juny per vetllar pel caràcter decisori i tradicional del plenari en relació amb la festa berguedana, així com per deixar constància d’una suspensió que no és inèdita, ja que s’ha donat en altres ocasions al llarg de la història per diversos episodis bèl·lics.

Enguany, però, la proposta de celebrar La Patum del 10 al 14 de juny serà rebutjada pels regidors i regidores de l’Ajuntament de Berga, a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Una sessió tradicional i protocol·lària

La sessió extraordinària del diumenge de l’Ascensió és un esdeveniment que concentra moltes persones a la sala de Plens del consistori per conèixer la decisió dels membres de la corporació respecte la celebració de la festa. En aquesta sessió també es nomena les parelles d’administradors i administradores, s’aprova la proposta de reconeixement de les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor i es dona a conèixer el resultat de la votació popular dels cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil. Posteriorment, les parelles d’administradors i les persones representants de les comparses patumaires signen el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum.

Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, es realitza la penjada dels cartells anunciadors a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial i tot seguit, un grup de músics vinculats a la festa interpreten el Ball de l’Àliga de La Patum al centre de la Plaça de Sant Pere. Al punt de les 12 del migdia, s’escolten els primers repics del Tabal que s’encarrega de recórrer els principals carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.

Actes simbòlics durant la setmana de Corpus

En la sessió extraordinària del Patronat Municipal de La Patum també s’ha valorat la possibilitat d’elaborar una programació d’actes simbòlics durant la setmana de Corpus, és a dir, del 10 al 14 de juny. Es tractaria d’esdeveniments culturals i festius, encara per concretar, que no comportin la participació presencial de les persones per evitar riscos innecessaris que puguin contribuir a l’expansió de la pandèmia del coronavirus.

X