Es compleixen deu anys de la instal·lació del monument de la Patum al passeig de la Pau de Berga

Aquest dimecres es van complir deu anys justos de la instal·lació del monument de la Patum al passeig de la Pau de Berga. El 27 de maig del 2010 es va fer la instal·lació de l’escultura i tres dies després, el 30 de maig, es va inaugurar de manera oficial, coincidint amb el dia dels Quatre Fuets. Durant aquests tres dies l’escultura va quedar tapada i no va ser fins el dia 30 que es va descobrir.

L’escultura és el logo de la festa creat per l’artista berguedà Salvador Vinyes. Es va finançar amb l’aportació popular de 4.070 persones que durant mesos van comprar butlletes al preu de 5 euros. Es van recaptar més de 20.000 euros que van permetre sufragar-ne el cost. Tots els que hi van col·laborar i van donar-hi el vistiplau, van poder gravar el seu nom a l’escultura. La figura fa 6,5 metres d’alçada, 4 d’amplada i pesa 3.500 quilos.

L’escultura està feta de ferro, un material que amb el temps s’ha anat -i s’anirà- rovellant per passar del negre original a un color marronós, oxidat. L’oxidació és una manera de conservar la figura perquè, segons va explicar Vinyes en el seu moment, “duri molt temps”. L’obra va arribar a Berga en un camió i va caldre una grua de gran tonatge per aixecar-la i col·locar-la al seu lloc.