Saldes proposa reobrir l’escola que va tancar fa deu anys, com a solució per la Covid-19

Municipis petits proposen reobrir escoles tancades fa anys per falta d’alumnes com a solució temporal a l’emergència sanitària de la Covid-19 i la necessitat d’espais per reduir ràtios a les aules. El Departament d’Educació no ha concretat com serà el pròxim curs escolar, però alguns ajuntaments s’han avançat i ofereixen alguns espais que no utilitzen. És el cas de Saldes, on hi ha nou alumnes que estudien al municipi de Vallcebre.

Fa 10 anys que van tancar l’escola del poble i ara proposen que es reobri amb un mestre per donar classes als infants i així evitar el trasllat en taxi a Vallcebre. A altres punts com a Camós i Sant Miquel de Campmajor, al Pla de l’Estany, també ofereixen una llar d’infants i un escola tancada.

A Saldes, amb prop de 280 habitants, han demanat poder obrir l’antiga escola que va tancar el 2010 per la baixa natalitat. La situació de la Covid-19 i les necessitats de més espai per guardar distàncies i reduir ràtios han portat a l’Ajuntament a demanar-ne la seva reobertura.

El regidor de Cultura, Ignasi Ripoll, explica que així s’evitaria el desplaçament dels nou infants que hi ha escolaritzats a l’escola de Vallcebre, a 15 quilòmetres. Són el col•lectiu més nombrós del centre ja que de Vallcebre només hi ha escolaritzats sis alumnes. Fins ara els de Saldes anaven en taxi i es quedaven al menjador escolar però, si es confirma que no hi haurà menjador el curs vinent, voldrà dir que faran falta més taxis (per guardar distàncies entre passatger) i el doble de viatges. “Tenim les instal•lacions a punt i ho hem ofert als serveis territorials d’Ensenyament com a mesura temporal mentre hi hagi la Covid-19″, detalla el regidor. Proposen que una de les mestres del centre de Vallcebre es desplaci fins a l’antiga escola, i així no haver de moure els infants.

Aquesta és una opció que veuen bé els pares. “Estaria molt bé perquè és un tema de força major”, afirma Mònica Brusel, veïna del poble. El que més li preocupa per al curs vinent és el transport escolar i creu que la reobertura de l’escola seria bo per al municipi. “És un poble sense vida, sense nens i alegria; tot i que a Vallcebre estem molt contents, recuperar l’escola d’un poble seria molt bo per a tothom”, afegeix.

Una opinió que comparteix la seva filla de 6 anys, l’Ivet, perquè no hauria de moure’s del poble. També ho creu Ismael Calvo, un veí de Saldes. Recorda amb pena el moment en què es va tancar l’escola perquè “es perdia una part” de la seva història i de les vivències. Apunta entre els rituals el moment d’encendre l’estufa de bon matí. La reobertura seria una bona noticia. “Que de la Covid-19 se’n tregui alguna cosa positiva, com ara recuperar l’escola”, conclou.

L’alcalde de Vallcebre diu que l’escola és prou gran per mantenir les distàncies

Des de l’Ajuntament de Vallcebre, en canvi, es mostren prudents i subratllen que la decisió depèn del Departament d’Educació, que haurà de decidir com s’organitzarà la plantilla mentre que amb el Consell Comarcal s’acordarà el transport dels alumnes. El seu alcalde, Lluís Cadena, considera que l’escola actual ja disposa d’espai suficient per guardar les distàncies i mantenir les ràtios de 13 alumnes a primària per classe. “No hi haurà problema perquè hi ha quatre aules per repartir 15 infants”, detalla.

I conclou que estan molt pendents de si dilluns vinent es passa al nivell 2 i ja es poden fer les desinfeccions a escoles. En el cas de Vallcebre, les famílies no han demanat que es reobri l’escola perquè estan fent teletreball. El que sí que miraran de fer és casal a l’estiu complint amb les restriccions.

Saldes va arribar a tenir tres escoles els anys seixanta per l’activitat a les mines. L’any 2010 quan es va tancar, tenia 32 alumnes però anteriorment havia tingut fins a dues classes amb una vuitantena d’estudiants.