Dental Basterretxea: “Podem afirmar que la nostra clínica segueix sent 100% segura per els nostres pacients”

Des de l’inici de la pandèmia, la clínica Dental Basterretxea s’ha centrat en implementar tots els protocols necessaris per oferir als seus pacients seguretat i  tractament individualitzat. Parlem amb Anna Sánchez, Odontóloga COEC 8464 i directora clínica de Dental Basterretxea.

Com esteu vivint aquesta crisi provocada pel coronavirus?

Des del punt de vista mèdic, totes les mesures de seguretat que ja preníem en els nostres processos ens han anticipat a la realitat d’avui. Des del primer dia, hem revisat els nostres protocols i hem implementat nous processos que requereix el Covid-19.

Hem aprofitat per aportar el nostre gra de sorra durant l’estat d’alarma, esterilitzant mascaretes per la policia local i entregant els nostres EPIs als CAP i hospitals en els moments més crítics.

Al mateix temps, formem part de Berga Comercial i ens han acompanyat i ajudat molt amb les informacions i etapes de la desescalada. Una gestió molt important per poder donar un fort impuls al comerç de la ciutat.

Dental Basterretxea foto policia local

Dental Basterretxea ha canviat molt la manera de treballar després de la pandèmia?

Des que va començar aquesta crisi sanitària, hem treballat molt en la tornada. Hem centrat els nostres esforços en ampliar el nostre sistema de gestió introduint nous procediments, instruccions i protocols. Afegint també proteccions col·lectives i individuals.

Per poder garantir la seguretat, tant del personal de la clínica com del pacient, és fonamental complir els protocols establerts fins ara per les autoritats sanitàries, el servei de prevenció i el Col·legi d’Odontòlegs i estomatòlegs de Catalunya. Hem d’estar al corrent de modificacions i informacions que surten dia a dia.

Aquests protocols informen detalladament de totes les modificacions que hem de portar a terme a les clíniques per garantir la seguretat durant la nostra feina diària. I això va des del triatge telefònic previ i els canvis en la programació de l’activitat assistencial, fins al correcte ús dels equips de protecció.

Finalment, recalcar el nostre compromís amb la neteja, esterilització i desinfecció. Està en el nostre ADN. Podem afirmar que la nostra clínica segueix sent 100% segura per els nostres pacients.

DSC01902DSC01872 DSC01882

I què feu per aconseguir-ho?

L’essencial és un tractament individualitzat, que no hi hagi gent en sales d’espera i que hi hagi un retorn a la normalitat molt escalonat. Contactem per telèfon amb pacients per organitzar-ho tot i les mesures barrera són més àmplies que les habituals, tot i que similars. Un odontòleg s’enfronta a tots els virus i bactèries, no només al Covid-19. Sabem que baixarà el nombre de persones que s’atenen diàriament però habilitarem més dies per fer visites.

Us esteu trobant una baixada de pacients per la por a contagis?

Evidentment durant l’estat d’alarma només hem pogut atendre urgències i l’activitat de la clínica ha sigut molt baixa.

Volem agrair la confiança  dels nostres pacients i donar les gràcies ja que en aquesta arrencada ens hem trobat que la gent esta responent molt bé. Estan venint pacients nous recomanats. Per nosaltres és molt important que els nostres pacients estiguin contents amb els nostres tractaments, i ho demostra aquest indicador del boca a boca.

Quins són els elements de l’equip de protecció individual (EPI) que utilitzeu a la clínica?

Utilitzem el manual de bones pràctiques en la prevenció de les infeccions als centres d’odontologia, publicat l’any 2016 per la Generalitat de Catalunya. Estableix que l’EPI dels professionals odontològics ha d’incloure com a mínim guants, mascareta, ulleres de protecció i bata d’un sol ús. Aquest document ja recomana la utilització de mascaretes d’alta filtració (FFP2 o FFP3) quan s’atengui un pacient que pateixi una malaltia que es pugui transmetre per l’aire, com seria el cas de la Covid-19.

La utilització d’un EPI forma part de les mesures estàndard de protecció dels professionals de l’odontolo­gia, com també ho són el rentat de mans, la desinfecció i l’esterilització del material i la desinfecció de les superfícies.

epi dental

En quina situació es troba l’equip de la clínica?

Per part de l’equip, la resposta ha sigut impressionant. Les set doctores especialistes (Natalia, Roser, Meli, Cristina, Marina, Alba, Ana) i, sobretot, les dues higienistes (Rosa i Cristina) hi han posat més ganes que mai.

Tenim contacte i reunions continues per tal de ser flexibles a l’hora d’incorporar noves recomanacions a nivell de seguretat.

Ho tenim fàcil ja que gran part del equip ha sigut i són professors d’universitat, i el lligam amb les principals entitats odontòlogues és directe i instantani.

X