Joan Oña: “No entenem l’expedient sancionador a la residència”

El patronat de la residència Salarich Calderer de Bagà no entén l’expedient sancionador que el Departament d’Afers Socials ha obert al centre per la gestió del coronavirus. L’alcalde del poble i vicepresident de la fundació, Joan Oña, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el motiu principal de l’expedient, segons la informació que té, és “la manca d’informació”, i recorda que la Salarich Calderer ha informat diàriament de l’estat del virus.

“Quan hi ha una irregularitat, hi ha dues possibilitats: un expedient sancionador o una intervenció, i la residència ja s’ha intervingut per resoldre les deficiències que s’han detectat”, ha afirmat Oña. Pel que fa a l’expedient, l’alcalde es mostra estupefacte amb el fet que el motiu sigui la manca d’informació, ja que “és una contradicció”. Oña defensa que la residència ha donat tota la informació que se li ha requerit i no amaga la confusió que li genera l’expedient: “Volem saber de quin informe surt aquest expedient, perquè els motius són molt confusos”.

Per tot plegat, la Salarich Calderer treballa en les al·legacions a l’expedient i confia que es resolgui arxivant el cas.

Pren força la idea d’un model híbrid per salvar la residència

El patronat treballa en una solució per rescatar econòmicament la residència i assegurar-ne el futur. L’alcalde de Bagà ha explicat que, després de converses amb els treballadors, la principal conclusió és que “el model que hi ha ara és el que s’ajusta més al que volem tots”. És a dir, que hi hagi un patronat al capdavant. Per això, cada vegada agafa més força la idea de fer una concessió de serveis a una empresa experta en gestió de residències durant un període de temps establert que podria rondar els 10 anys.

Això no descarta en absolut la possibilitat que l’Ajuntament n’assumeixi la titularitat. “No són aspectes excloents: la titularitat és una cosa i la gestió una altra”, ha recalcat Oña. De fet, que l’Ajuntament n’assumís la titularitat facilitaria un dels objectius de la residència a curt termini: obtenir més places públiques. La Generalitat ha matisat que, per poder dotar de noves places públiques, cal que la residència sigui una entitat pública i no privada.

I en aquest escenari, pren forma un model híbrid on l’Ajuntament pugui assumir la titularitat de la residència per, després, signar una concessió perquè la gestió vagi a càrrec d’una empresa experta. Però la idea encara és embrionària, segons l’alcalde: “Per fer-ho, caldran molts canvis en el funcionament administratiu i s’han d’estudiar a fons”.