La Generalitat obre un expedient sancionador a la residència de Bagà

El Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha obert un expedient sancionador a la residència Salarich Calderer per la gestió del coronavirus. El procés es troba en fase d’instrucció i la residència té dret a presentar al·legacions que s’hauran d’estudiar, segons han explicat fonts del Departament a l’Aquí Berguedà.

L’alcalde del poble i vicepresident de la Fundació Salarich Calderer, Joan Oña, va desvelar-ho a Regió7 a principis de setmana. Oña va assegurar que la residència s’enfronta a “greus sancions” per part del Departament i això compromet encara més la viabilitat econòmica del centre.

En els darrers dies, el patronat de la residència ha comunicat als seus treballadors un endarreriment de les pagues extres que havien de cobrar aquest juny. Així ho va avançar Regió7 i ho ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà a través del sindicat de Comissions Obreres. El patronat va explicar als treballadors que busca solucions per resoldre-ho i liquidar les pagues quan abans millor.

De fet, l’endarreriment de la paga extra de juny ja era una possibilitat que es va exposar en la primera reunió entre els gestors de la residència i la fundació. En paral·lel, s’està treballant en una solució a llarg termini per salvar la residència. Sobre la taula hi ha quatre possibles alternatives al model de gestió que regeix fins a dia d’avui. Una d’elles, l’absorció de la residència per part de l’Ajuntament, ha perdut força i “en aquests moments sembla lluny”, segons han explicat fonts del sindicat de treballadors.

La municipalització del centre era la idea que més agradava als treballadors, d’entre les quatre que el patronat els va exposar. Les altres eren una concessió del servei a una empresa, mantenint el patronat al capdavant, la venda de la residència o la creació d’una cooperativa de treballadors.

En aquests moments, la Salarich Calderer té 4 residents positius de Covid. Des de l’inici de la pandèmia hi han mort 31 persones, tot i que la manca de proves durant les primeres setmanes fa impossible determinar que totes elles siguin víctimes del virus. En aquestes últimes setmanes, Salut ha intervingut la residència i hi ha enviat un expert perquè assumeixi la direcció del centre de manera temporal.

X