La Plataforma pressiona la Generalitat perquè arxivi l’autorització ambiental de la incineradora

Segueix la lluita per aturar el projecte de la incineradora a la central tèrmica de Cercs. La plataforma contrària al projecte ha presentat un recurs d’alçada al Departament de Territori i Sostenibilitat amb l’objectiu que la Generalitat arxivi l’autorització ambiental de la incineradora. La Plataforma Anti-incineradora creu que el Govern està actuant “il·legalment”, ja que “no hi ha el pla urbanístic que ha de concretar i regular els usos de la zona”.

La Plataforma explica en un comunicat que “el Departament de Territori i Sostenibilitat està fent deixadesa de les seves funcions a l’hora de valorar la idoneïtat i suficiència de la documentació del projecte de la incineradora”. Denuncien que la incineradora no és compatible amb els usos urbanístics de la zona i retreuen a la Generalitat que hagi donat per vàlida l’afirmació de l’alcalde en aquest sentit: “Obvien que no hi ha el Pla Urbanístic Derivat (PMU), sense el qual no es poden prendre decisions sobre el desenvolupament urbanístic de la zona”.

Des d’un punt de vista municipal, la Plataforma també denuncia que l’Ajuntament ha comès “una sèrie d’irregularitats greus a l’hora d’atorgar les llicències d’obres i no ha actuat d’acord amb la normativa per aturar immediatament les obres il·legals que s’estaven duent a terme a la zona de l’antiga central tèrmica”.

En aquest darrer aspecte, l’alcalde sosté que va aturar les obres per “un tema de volums” i després que així li ho advertissin els serveis tècnics de l’Ajuntament. En canvi, la Plataforma sosté que, si l’alcalde ha aturat les obres, és gràcies a “la pressió dels moviments socials i d’alguns regidors”. Amb tot, insisteixen que les mesures són “del tot insuficients” i van lligades a “malabarismes jurídics que no qüestionen degudament la legalitat de les seves actuacions.

Tres campanyes en marxa

Per totes aquestes queixes, la Plataforma Anti-incineradora assegura que seguirà mobilitzada i mantindrà “el pols legal” amb les administracions que han de validar el projecte. A banda, també exigeixen una consulta pública municipal i comarcal sobre els usos que ha de tenir l’espai de l’antiga central tèrmica. També creuen que ha de ser la ciutadania qui decideixi què es fa amb les estructures existents.

En paral·lel, han iniciat tres moviments. El primer és una campanya per tal que les persones i entitats que ho vulguin es personin com a parts interessades en el procés d’atorgament de l’autorització ambiental. A totes elles, la Plataforma els oferirà un model adaptable per fer els tràmits.

També s’ha impulsat una campanya d’adhesió a la causa del Síndic, on s’hi poden sumar tant persones com entitats escrivint al Síndic. També faran arribar el model a totes aquelles persones i entitats que vulguin recolzar la iniciativa. I finalment, han iniciat una campanya per captar socis i sòcies a la Plataforma. L’objectiu de les tres campanyes és el mateix: pressionar per demanar respostes.