L’Ajuntament de Berga demana la reobertura dels dispensaris mèdics del Berguedà per evitar el col·lapse de l’hospital

L’Ajuntament de Berga també necessita que es reobrin tots els dispensaris mèdics del Berguedà quan abans millor. Va quedar clar en el ple ordinari d’aquest dijous, que va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PSC en aquesta línia. La moció recordava que la manca de serveis mèdics als pobles aboca les urgències de tota la comarca a l’hospital de Berga, amb el perill de col·lapse del centre que això comporta. Per això, l’Ajuntament va acordar demanar explícitament al Departament de Salut que reobri els dispensaris.

El regidor socialista, Abel Garcia, va explicar al ple que el tancament de dispensaris a causa de la pandèmia “ha deixat gran part de la població molt allunyada dels serveis mèdics”. Això, va explicar, “fa que molta gent que es veu obligada a sortir del seu poble per ser atesa acabi anant a la casa gran, que és l’hospital”. Per això, va dir Garcia, “és important que l’Ajuntament faci una declaració en aquesta línia, perquè a dia d’avui l’hospital segueix penjant del consistori”.

El regidor del PSC també va apuntar que, a banda del possible col·lapse de l’hospital, la comarca necessita tenir tots els dispensaris en funcionament perquè “tant cases rurals com càmpings estan i estaran al límit de la seva ocupació i, per tant, estem augmentant població”. En aquest sentit, Garcia critica que “no pot ser que tinguem menys serveis mèdics quan més en necessitem”.

La resta de grups hi van votar a favor sense punts a qüestionar. Entre alguns arguments, Ramon Camps (ERC) va coincidir que “molts pobles, de l’Alt Berguedà en especial, necessiten que s’obrin tots aquests serveis”. Amb tot, Camps va recordar que “falten professionals i, si l’hospital ja té problemes per trobar-ne, la situació als municipis petits encara és més delicada”.

En aquesta darrera línia també es va pronunciar l’alcaldessa, Montse Venturós (CUP), que va aprofitar la moció per explicar alguns detalls de la reunió que els alcaldes de tota la comarca van tenir amb els màxims dirigents sanitaris de la Catalunya central a principis de setmana. Venturós va insistir en què Salut ha marcat els tres mesos d’estiu perquè els seus professionals facin les vacances: “Hem d’estar preparats en cas d’un possible rebrot a la tardor. Els professionals necessiten descansar física i anímicament”.

Tot i això, l’alcaldessa va coincidir en la necessitat de la reobertura dels dispensaris i, de fet, va assegurar que Salut s’ha compromès a revisar tot el pla, de manera que en els propers dies hi podrien haver novetats i reobertures.

El regidor del PSC, Abel Garcia, ja va avançar que la moció que aquest dijous es va aprovar a l’Ajuntament en les properes setmanes també se sotmetrà a aprovació al Consell Comarcal del Berguedà.