Una cinquantena d’ajuntaments i entitats impulsen una associació que vol municipalitzar la xarxa d’energia elèctrica

Caminar cap a una gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica. Aquest és el principal objectiu de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), que s’ha presentat en societat aquest dilluns al matí, a Terrassa, i que ja ha aconseguit engrescar una cinquantena de municipis i entitats d’arreu de Catalunya. Entre aquests ajuntaments hi ha els de les quatre capitals catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Aquest dilluns 47 ajuntaments i dues entitats han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromeses amb la gestió pública de l’energia. A banda, hi ha nous municipis que han demanat signar el protocol i que en les propers setmanes se sumaran a la campanya. En clau berguedana, en formen part Vilada, Saldes, la Nou, Olvan i Puig-reig. I, de fet, un dels principals impulsors de l’associació és el berguedà Josep Subirana, ara mateix cap de l’oposició a l’Ajuntament d’Avià. En total, hi ha 24 municipis de la província de Barcelona, 10 de Girona, 8 de Lleida i 5 de Tarragona.

La previsió és que el setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP, als plens municipals dels ajuntaments adherits, i que durant el mes d’octubre se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.

L’AMEP defensa que el model energètic actual genera “grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut”. Per això, creuen que cal anar cap a “una transició energètica” que convertirà els ajuntaments en una part fonamental de la distribució d’energia elèctrica. El consistori de Terrassa lidera la constitució de l’AMEP i per això ha estat l’amfitrió de la presentació en societat. De fet, l’Ajuntament terrassenc s’ha compromès a “assumir el control i la gestió de l’associació fins que aquesta disposi de recursos propis”.

Municipis capaços d’intervenir en el mercat

L’AMEP defensa que els ajuntaments han de tenir “un paper fonamental” per complir els objectius de la Unió Europea per als propers 30 anys en clau energètica. L’AMEP diu que és l’administració local qui ha de “liderar la transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d’energia verda per aconseguir”. A banda, també fa una crida a “posar fi a la situació d’oligopoli que han provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques”.

Per aconseguir-ho, l’AMEP diu que “és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com es fa en altres països d’Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats  de transport d’energia i en l’operació de tot el sistema”. I així, la futura entitat vol “utilitzar la força del municipalisme per assegurar una transició energètica eficaç i eficient amb el màxim benefici pel planeta i per la societat”. La següent fase del model que projecten serà “un nou repartiment dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenible i justa”.

Però tot això -han explicat- passa per “reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució”. També per “decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d’energia i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric”.

X