La residència de Bagà aconsegueix posar-se ‘en verd’ i els avis podran tornar a sortir de les habitacions

Ara sí: comença la tornada a la normalitat a la residència Salarich Calderer de Bagà. El centre ja és ‘verd’ després que els últims cinc positius que quedaven s’han negativitzat. Una d’aquestes cinc proves encara ha sortit positiva però, després de contrastar-la amb una altra prova feta en les últimes hores, el servei d’epidemiologia ha donat via lliure per desconfinar.

La transició cap al segell ‘verd’ ha estat el principal objectiu de la nova direcció, després que la Salarich Calderer fos intervinguda per una empresa contractada pel Departament de Salut de la Generalitat. En aquell moment, la gerent del Departament de Salut a la Catalunya central, Teresa Sabater, va explicar a l’Aquí Berguedà que la intervenció era “per resoldre els problemes de gestió que hem detectat al centre” i “per seguir comptant amb la residència perquè la necessitarem”. Però el ‘verd’ ha tardat més del previst a arribar.

A finals de maig es va fer pública la intervenció i al cap d’unes setmanes, el 10 de juny, el nou director en funcions es va adreçar a les famílies per comunicar-los que calia confinar de nou tots els usuaris de la residència a les seves habitacions. Amb aquest moviment, l’empresa interventora, STS Grup, volia “assegurar un seguiment estricte i rigorós del pla de contingència”. Això va bloquejar novament les visites de familiars, que, ara, de nou, es podran tornar a activar.

Preocupació entre algunes famílies

El pas a ‘verd’ s’ha allargat un mes i mig llarg, malgrat que des de fa setmanes el nombre de casos positius a la residència és molt baix. Els darrers positius, però, han tardat molt a negativitzar-se. “Les proves han anat sortint positives de manera sistemàtica i això impedia poder donar com a ‘neta’ la residència”, ha explicat a l’Aquí Berguedà l’alcalde, Joan Oña.

Això ha impedit desconfinar tota la residència, cosa que ha neguitejat una sèrie de familiars que també s’han posat en contacte amb l’Aquí Berguedà. Entenen que les persones afectades pel virus estan aïllades a la planta més alta del centre, però creuen que “els altres residents han de poder sortir de les seves habitacions” perquè “alguns fa molts mesos que hi són”. Fins aquest dilluns, la residència els ha donat poques explicacions al respecte: el centre al·legava que el Departament de Salut li ho desaconsellava fins que no s’assolissin els 0 positius. “No volem que ningú es contagiï, però creiem que s’ha de poder sortir al jardí. Els avis necessiten veure el sol, i alguns fa molt temps que no ho fan”, ha explicat una de les familiars.

El Departament de Salut planteja això al seu lloc web: “De forma prioritària, les visites es poden fer a les residències considerades com a netes, o en les que tinguin un sector considerat com a net totalment sectoritzat; i en segon lloc, als residents sense malaltia que estiguin en centres residencials afectats, però en situació estable. No es permetran visites als centres que encara no mostrin un control adequat de la infecció”.

El propi Departament diferencia entre residències verdes, taronges i vermelles: “Les primeres són residències sense contagi i que han garantit els circuits, aïllament i la sectorització dels espais; les segones, estan en fase d’acabar d’aplicar les mesures recomanades; i les vermelles, són els que tenen un elevat nombre d’usuaris contagiats”. A la Salarich Calderer li ha costat setmanes arribar a la verdor, però ja hi és.

El final de la intervenció, a l’aire

L’alcalde de Bagà, que també és vicepresident de la fundació de la residència, diu que de moment no li han comunicat quan acabarà la intervenció. Això sí, confia que “ara que la residència ja és verda, sigui qüestió de dies”.

Intervenció a banda, el patronat treballa en un canvi de model de gestió per assegurar la viabilitat del centre. “Ara mateix hi ha més treballadores que residents, i és totalment inviable”, lamenta l’alcalde. Perquè surtin els números –diu- hi ha d’haver almenys una setantena de residents, i actualment n’hi ha menys de 50. Durant els mesos de pandèmia, 32 persones van morir a la residència. I, fins ara, el Departament ha prohibit tramitar nous ingressos, la qual cosa ha posat contra les cordes la gestió econòmica del centre.

Després d’unes setmanes de negociació, el patronat està decidit a tirar endavant una concessió a una tercera empresa per un temps limitat. El moviment permetrà que el patronat mantingui la titularitat i, a banda, assegura l’alcalde, “ens garantirà una estabilitat a mig i llarg termini”. La preocupació se centra, ara, en el període curt fins a arribar a aquesta estabilitat.