La Pobla de Lillet vol remodelar i dinamitzar el monestir de Santa Maria

La Pobla de Lillet buscarà aturar el deteriorament i treure de l’ostracisme el monestir de Santa Maria de Llillet i per això es planteja actuacions en diferents línies. D’una banda, millorar-ne l’estat general i restaurar algunes de les estructures més mal conservades. I de l’altra, tot i que estrictament lligada amb aquesta última, utilitzar-lo com un espai artístic i cultural a ple rendiment.

L’alcalde del municipi, Enric Pla, assenyala que el consistori està pendent del pla director de la Diputació de Barcelona per saber quines actuacions són més urgents, però a l’espera d’aquest procediment ja concreta quines han de ser les prioritats: “Algun dels murs exteriors no té teulada i està als quatre vents sense cap protecció, i la meteorologia adversa l’acaba danyant”, recorda. Un altre dels racons que el batlle de la Pobla considera de gran valor és el claustre, que data del segle XV. Les obres de remodelació encara no compten amb un cost total aproximat, però Pla ja ha assegurat que necessitaran el suport de les institucions per poder-les efectuar.

El Centre d’Estudis Lillet va ser l’encarregat d’avisar l’Ajuntament ara fa uns anys de la degradació de l’obra romànica, que està declarada bé cultural d’Interès Nacional i que tindria els seus orígens al segle X. L’última millora destacable que s’hi ha portat a terme recentment és la restauració de la portalada gòtica, en l’octubre de l’any passat gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Però, deixant aquesta actuació al marge, ens hem de remuntar fins a 40 anys enrere per trobar els últims treballs sobre l’obra arquitectònica.

Ara, en ple segle XI, el consistori vol convertir-lo en un element turístic de referència a la comarca i potenciar el seu valor patrimonial perquè sigui l’escenari de petits concerts i actes culturals. De fet, per aquest estiu ja estan previstes una exposició i tres concerts, gràcies a la tasca de dinamització de l’entitat Civitas Cultura, que també s’encarrega de promocionar el Monestir de Sant Llorenç i altres esglésies romàniques del Berguedà.

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, remarca que l’exposició anomenada “Infinitum”, que ha estat elaborada durant el confinament pel pallasso, artista i escriptor Cesc Serrat, està inspirada en la Biennal de Venècia a partir d’un pintor coreà. Puig destaca les tonalitats marronoses que “et transporten fins al quadre que hi ha a l’absis” i les “intervencions creatives jugant amb pedres de colors i pals” que s’han realitzat al claustre. L’obra es podrà visitar en petits grups i de manera privada a partir d’aquest mateix divendres.

Per complir amb les mesures de distància i higiene contra la COVID-19, el consistori ha decidit anul·lar les passejades musicals als Jardins Artigas i concentrar tota l’activitat cultural de la temporada estival al Monestir de Santa Maria. Aquest divendres se celebrarà el primer concert protagonitzat per la Melanzana Ensemble, un grup de música barroca amb un notable accent berguedà. El proper dijous 6 d’agost serà el torn el duo Saltors, format fer dos germans guitarristes que interpretaran un espectacle acústic. El cicle d’actuacions el tancaran Jises & The Funkytects, també amb representació de la comarca, el divendres 21 d’agost. En el cas que les condicions meteorològiques ho permetin, aquest darrer espectacle serà a l’aire lliure.

 

 

 

X