La Generalitat ja gestiona l’Hospital Sant Bernabé de Berga

La Generalitat ja és al capdavant de l’Hospital Sant Bernabé. De fet, el nomenament d’Anna Forcada, gerent de l’ICS a la Catalunya central, com a nova gerent de l’hospital ja serveix al Departament de Salut per entrar de ple en la gestió.

Ja s’ha creat la comissió de transició per acabar de posar el dia el nou organigrama de l’hospital i s’espera que aquesta comissió enllesteixi la feina abans d’acabar l’any. Ara bé, des de ja, la nova empresa pública Salut Catalunya Central ja és al timó de l’hospital i aquesta comissió de transició servirà per fer un aterratge més planer, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

En condicions normals aquest procés duraria uns quatre mesos, però enmig d’una pandèmia es fa molt difícil posar dates”, ha reconegut Venturós, conscient que el Departament de Salut ara mateix ha de prioritzar la lluita contra el coronavirus. Això sí, l’alcaldessa –fins ara màxima responsable de l’hospital- confia que tota la transició quedi enllestida aquest 2020.

La principal funció d’aquesta comissió és “separar bé els dos actius que ara tenim”, ha explicat Venturós. El traspàs de la gestió de l’hospital a la Generalitat no inclou la residència Sant Bernabé, que seguirà sent gestionada com un  organisme autònom municipal, pel patronat. D’aquesta manera, la comissió de transició ha d’ordenar i discernir els contractes d’un i altre lloc, i definir bé els serveis que prestarà l’hospital i els que es faran des de la residència, entre d’altres qüestions.

La pandèmia, l’últim obstacle pel traspàs

Durant els mesos àlgids del coronavirus, Montse Venturós ha remarcat que Berga s’ha hagut d’empassar, per només unes tres setmanes, la gestió de l’hospital en plena pandèmia. Era el temps que quedava per poder constituir aquesta comissió de transició.

La pandèmia va aturar tot el procés del traspàs i, fins l’aixecament de l’estat d’alarma, no es va reprendre. Ara la comissió ja és una realitat i la Generalitat comença a fer passes des de dins de l’hospital. El traspàs no es donarà per acabat fins que la comissió de transició enllesteixi les seves tasques, però el timó ja ha canviat de mans.