La flor de la planta més tòxica d’Europa ja llueix al Berguedà

La tora blava, coneguda per la seva bellesa però sobretot per la seva alta toxicitat, ja ha florit en les zones més altes del Berguedà. Així ho han alertat des del Parc Natural del Cadi-Moixeró, una de les zones on la proliferació d’aquesta planta és força important.

En un comunicat a les xarxes socials, s’adverteix que tota la planta és extremadament tòxica, des de l’arrel fins a les fulles, i que fins i tot en dosis molt petites pot resulta mortal. Es tracta d’un vegetal molt freqüent a tot el pirineu català en cotes superiors a 1500 metres i en prats i punts humits, a prop de rius, torrents i rierols. Fins i tot, el mateix bestiar, ja coneixedor de la perillositat de la planta, se’n sol allunyar.

Aquesta toxicitat es deu a dues substàncies com l’aconitina i la pseudoaconitina, que produeixen efectes cardiotòxics i neurotòxics. Tot i que tota la planta pot resultar letal, les parts més tòxiques són les fulles i l’arrel, on s’acumula més aconitina. Una ingesta d’uns 5 mg d’un adult ja pot resultar fatal, però en infants o persones dèbils fins i tot pot provocar la mort un sol mg, al cap d’unes dues hores.

Al Berguedà ja s’ha deixat veure en punts de la Serra d’Ensija i també a la Serra de Moixeró. El vegetal floreix al llarg del mes de juliol i és en aquesta època quan les seves tonalitats blavoses solen cridar més l’atenció de visitants i turistes.

 

X