Les ANC del Berguedà acorden suspendre l’acte central de l’11 de Setembre amb el 80% dels vots

Les ANC del Berguedà han acordat suspendre l’acte central de l’11 de Setembre a la comarca, que s’havia de fer davant l’edifici d’hisenda a Berga. Un 80% dels associats a l’Assemblea d’arreu del Berguedà han votat en contra de fer l’acte, i només un 20% s’han pronunciat a favor. L’organització diu ara que els motius són purament tècnics, i reconeix que dimecres es van precipitar al·legant que era per un tema de ‘responsabilitat amb la salut pública’. El nucli organitzador de l’acte ha perdut múscul, i això els ha empès a fer una reflexió: “Ens vèiem capaços de tirar-ho endavant, però aquest any era un joc que tant si el fèiem com si no, havia quedat molt tocat i diferent d’altres Diades”.

La votació entre les 18 assemblees de la comarca ha donat un resultat incontestable, i l’organització ha decidit canviar el format de la reivindicació. En lloc d’una concentració a les 17.14h, l’ANC proposa una inundar les xarxes socials amb ‘fotos-denúncia’ davant l’edifici d’hisenda a Berga, que és on s’havia de fer l’acte central. La iniciativa consisteix en passar per davant de l’edifici en algun moment del dia, fer-s’hi una foto i penjar-la a les xarxes socials. Per fomentar la participació, l’organització col·locarà cadires respectant les mesures de seguretat perquè a aquells que vulguin fer-se la foto els sigui més fàcil fer-ho.

A banda, l’ANC publicarà un manifest local a les xarxes a les 17.14h i engresca la gent a sortir al balcó de casa amb una estelada, per fer-se una ‘selfie’ i compartir-la a les xarxes. La idea, han explicat en roda de premsa, és “fer visible la reivindicació a través de les xarxes i per tants canals com sigui possible”.

En paral·lel, l’organització de l’11-S ha posat en marxa l’engranatge de marxandatge de cada any. Cada dissabte venen samarretes de l’11-S al mercat del passeig de la Indústria de Berga i, entre setmana, en venen al Cine Catalunya d’11 a 13h i de 18h a 20h. A banda, també es pot comprar un “QR Solidari”, que servirà per revertir en l’àmbit de la cultura, la sanitat, l’àmbit social o el medi ambient. Cada persona que compri el QR podrà decidir a on van a parar els seus diners, un cop l’escanegi a través del mòbil.

“Cada assemblea és autònoma”

Tot això, mentre l’ANC a nivell nacional insisteix que el centenar de concentracions que es faran arreu del territori seran actes segurs i respectant les mesures per combatre la pandèmia. L’organització de l’acte a Berga defensa que “cada assemblea pot fer el que cregui, perquè funcionem de manera autònoma” i recalca que “l’ANC no ens ha dit absolutament res per decidir no fer la concentració”.

Sense anar més lluny, un dels organitzadors de l’acte de l’11-S a Solsona també ha participat a la roda de premsa que ha servit per anunciar que se suspenia l’acte al Berguedà, si més no tal com estava previst inicialment. L’organitzador de la iniciativa a Solsona, Jordi Gómez, ha explicat que a Solsona ho faran en el marc de la Festa Major, i preparen un acte conduït pel monologuista Toni Albà, amb un aforament màxim de 200 persones i on cal inscriure’s abans.