La Plataforma antiincineradora alerta que el projecte encara no està mort i pot reactivar-se amb un nou pla urbanístic

La Plataforma antiincineradora de Cercs (PAIC) ha volgut deixar clar als seus associats que el projecte de construcció d’una planta incineradora de residus industrials per produir energia a l’antiga central tèrmica de Cercs (Berguedà) no està mort, malgrat que el Govern va tombar el projecte el passat 6 d’agost “per incompatibilitat urbanística”. La portaveu de la PAIC, Martina Marcet, va dir dissabte, en una assemblea informativa, que “el projecte no s’ha avortat, sinó que segueix havent-hi la possibilitat que torni a reflotar si hi ha una nova ordenació urbanística sobre l’espai de la central”.

De fet, un altre integrant de la PAIC, Isaac Lozano, va deixar clar el mateix dissabte que el projecte “no s’ha aprovat, no pas perquè no interessi, sinó perquè va haver-hi un error de forma a l’hora de donar la llicència”. “Hem de tenir súper clar que si no hi hagués hagut aquest error de forma, aquest projecte ara mateix podria estar tirant endavant“, lamenta Lozano, que va alertar que “el perill que aquí s’hi instal·li una incineradora segueix vigent”.

Davant d’aquesta situació, la Plataforma creu que s’ha d’aconseguir que “en aquest espai no es pugui fer cap projecte d’aquestes característiques. Per fer-ho possible, Marcet diu que és important que el Govern faci efectiva la moratòria contra nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, aprovada el passat mes de març al Parlament. Aquesta moratòria, presentada per la CUP, va tenir el suport de Comuns, ERC i Junts per Catalunya.

A més, davant la possibilitat que es convoquin noves eleccions de forma imminent, la portaveu de la Plataforma va demanar que hi hagi un “canvi substancial” en la gestió d’aquest tipus de projectes. Segons ella, és important que sigui el Departament de Medi Ambient i no pas el de Territori i Sostenibilitat qui s’ocupi de tramitar les iniciatives d’aquestes característiques perquè “això donaria més garanties”. De fet, des de la Plataforma creuen que el dels residus són un “negoci molt llaminer” i denuncien que es tracta d’un sector que “té molt poder d’influència en determinats sectors polítics, entre els quals hi ha el Departament de Territori i Sostenibilitat”.

D’altra banda, la Plataforma també demana que la decisió de portar un projecte d’aquestes característiques al territori no recaigui solament en un Ajuntament, sinó que sigui una decisió de caràcter supramunicipal.

La mobilització del proper 13 de setembre, a l’espera del permís

La PAIC havia convocat una concentració davant de la central de Cercs el proper diumenge, 13 de setembre, però a hores d’ara no saben si podran dur-la a terme. Segons ha explicat Marcet, encara estan a l’espera de rebre l’autorització de la Generalitat i, al mateix temps, han de veure si les mesures de seguretat per la Covid-19 permeten que es pugui tirar endavant. Per això, diu la portaveu de la Plataforma, “hem de veure si acabem fent la mobilització o bé un altre tipus d’acció”.