Confinen un grup de primària de l’Escola Alfred Mata de Puig-reig i un altre, de l’Escola d’Avià, per dos casos de coronavirus

Infants entrant a l'escola. JORDI MARSAL / ACN

Primers dos grups escolars confinats al Berguedà. Són un grup de Primària de l’Escola Santa Maria d’Avià i un altre, de l’Alfred Mata de Puig-reig.

A Avià, la direcció del centre ha sabut a primera hora del matí que un dels alumnes s’havia fet la prova PCR dissabte i ahir n’havia conegut el resultat positiu. Aquest alumne ja no ha vingut a l’escola, però tot el seu grup sí i ha passat una jornada lectiva aïllat de la resta de classes. Han dinat quan la resta de l’escola ja ho havia fet i han sortit al pati en un espai exclusiu per a ells. També han dedicat una part de les hores a preparar-ho tot per passar dues setmanes a casa.

A partir de les tres de la tarda, un equip d’infermeres s’ha desplaçat al centre i ha fet les proves PCR als 16 nens del grup afectat i a la mestra. La directora de l’escola, Queralt Màrquez, ha acompanyat els nens en tot moment a l’hora de fer-se la prova: “Era important que no se sentissin sols”, ha recalcat a l’Aquí Berguedà. La direcció ha comunicat la situació als pares dels nens al matí. A la tarda, l’escola ha passat un correu electrònic general a la resta de pares on se’ls explicava el que havia passat.

Els alumnes del grup afectat s’han de confinar dues setmanes a casa. La mestra es comunicarà amb ells a través d’un correu electrònic creat expressament per afrontar aquest tipus de situacions. El comunicat diari servirà per encarregar-los la feina que han de fer cada dia. També està previst que algun dia es facin videotrucades per repassar com va la feina des de casa. La resta de grups del centre faran les classes de forma presencial com fins ara, però els germans dels alumnes del grup afectat també s’hauran de quedar a casa fins que es coneguin els resultats de les 16 PCRs que s’han fet avui.

A Puig-reig, s’ha detectat un cas positiu en un grup estable de Cicle Superior. El Departament de Salut ha avisat l’escola aquest dilluns a les 9 del matí i, des d’aquesta hora, s’ha activat el protocol marcat. S’ha avisat a les famílies per tal que donessin permís perquè els alumnes es fessin la prova PCR. El grup afectat és de només 16 alumnes, ja que el centre ha dividit cada curs de Cicle Superior en tres grups per abaixar les ràtios. En poc més de tres hores s’han fet totes les proves i les famílies han vingut a buscar els alumnes per endur-se’ls a casa.

La directora del centre, Ester Martínez, ha explicat a l’Aquí Berguedà que els alumnes podien quedar-se al centre i passar el que restava de jornada lectiva a l’escola. Però la direcció ha proposat a les famílies que els vinguessin a recollir, i tothom hi ha estat d’acord. La directora ha destacat la coordinació de Salut des de primera hora del matí: “Ens hem sentit molt acompanyades i era importantíssim. Nosaltres no som metges, som docents i ens ha reconfortat molt sentir-nos tan guiades en tot moment”.

Ara el grup afectat està pendent de rebre els resultats de les proves que han passat aquest matí. En principi les rebran dimecres. La resta de grups seguiran venint a l’escola com fins ara. En canvi, el grup del cas positiu haurà d’estar-se a casa fins el dia 1 d’octubre, segons el calendari que ha marcat el Departament de Salut. Els alumnes, però, podran seguir el curs sense problemes des de casa, gràcies al protocol que les mestres van preparar durant l’estiu per afrontar confinaments parcials com aquest.

X