El Berguedà estrena un nou portal web que centralitza tots els horaris i combinacions del transport públic a la comarca

El sector públic del Berguedà posa remei a una de les mancances més importants que tenia de cara als ciutadans: ja hi ha un portal web que centralitza tota la informació sobre el transport públic i la mobilitat a la comarca. Ricard Codina n’ha estat el cervell; i el Consell Comarcal, la via per fer arribar el portal a tota la comarca amb el màxim d’informació i el màxim d’actualitzada. No és una aplicació però funciona com a tal, amb l’avantatge que no ocupa l’espai de memòria d’un mòbil que necessitaria una aplicació convencional. Per fer-la servir, només cal entrar al navegador i adreçar-se a l’enllaç https://mobilitat.bergueda.cat/.

Al nou portal s’hi poden consultar els horaris actualitzats de totes les línies de transport públic, els horaris i les rutes del transport a la demanda, un sistema d’alertes, un cercador d’itineraris i tota mena de detalls relacionats amb la mobilitat. Codina ha explicat en roda de premsa que l’objectiu era “fer una plataforma més interactiva amb l’usuari” i, sobretot, que “doni a conèixer aspectes del transport públic que la majoria d’usuaris desconeixen”. En aquest aspecte, Codina ha assegurat que “hi ha línies de bus que molts usuaris ni tan sols saben que existeixen”. Entre d’altres, ha posat d’exemple l’expedició que porta a Tarragona o la que connecta la comarca amb l’Aeroport d’El Prat. L’objectiu del portal de mobilitat -diu el seu creador- és “posar-ho fàcil a l’usuari” i, així, fer que l’ús del transport públic augmenti.

A efectes pràctics, el portal permet a l’usuari consultar combinacions personalitzades per arribar d’un lloc a un altre. Una altra funció pràctica és que un usuari que vagi en un bus que va tard podrà reportar la incidència de manera àgil. El retard del bus quedarà reflectit al portal a l’instant, de manera que tots els usuaris que estiguin pendents d’agafar el bus en una parada posterior podran saber el motiu del retard.

Un reclam històric

Codina (Gironella, 1993) és un apassionat del món de la mobilitat i de l’àmbit de les noves tecnologies. El portal de mobilitat casa les seves dues passions i, de fet, és el treball final del Grau en Multimèdia que acaba d’obtenir. Des del 2015 és maquinista a Rodalies de Catalunya (RENFE), però des del 2007 també està vinculat a Bífidus Produccions, tant abans a Ràdio Berga com ara a l’Aquí Berguedà.

Precisament al portal web de l’Aquí Berguedà, Codina ja va impulsar-hi una secció sobre els horaris de les línies d’autobús al Berguedà, l’any 2014, per fer-les més digeribles de cara als usuaris. Aquesta secció s’ha anat perfeccionant amb els anys i per convertir-se en una referència a la zona. De fet, des de la seva creació, Bífidus Produccions ha rebut nombroses trucades setmanals d’usuaris amb dubtes sobre els horaris o el funcionament de les expedicions. Aquesta secció també fa mesos que crida l’atenció al Consell Comarcal, tot i que el projecte del portal no s’ha materialitzat fins que Codina l’ha ofert de forma altruista a l’administració pública, després de presentar-lo com a Treball de Fi de Grau.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha agraït fermament el treball desinteressat de Codina, com també el treball del personal tècnic del Consell. Lara ha destacat que Codina és “un bon exemple del talent juvenil que tenim al Berguedà”. El conseller de mobilitat, Abel Garcia, s’ha sumat a les felicitacions a Codina i l’estrena del portal, i ha reiterat el seu compromís en “aprofitar aquest nou servei com a eina per supervisar el compliment dels contractes de les diverses concessions de les línies de transport públic”. En aquest aspecte, Garcia ha destacat que “el web és un gran pas per endreçar i centralitzar la informació i facilitar-la a la ciutadania”.

portal-web-mobilitat-presentacio

Interès d’altres zones de Catalunya?

El president del Consell Comarcal ha explicat que la idea de Ricard Codina ja ha cridat l’atenció fora de la comarca i l’ha encoratjat a presentar-la a més zones que tenen aquesta mancança per treure’n rendiment. Lara ha relatat que, fa uns mesos, diversos representants del Consell es van reunir amb el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, David Saldoni, i li van explicar la idea de Codina. Saldoni va veure-la amb bons ulls i va suggerir que seria “positiu” impulsar-la per a altres punts del país amb la mateixa mancança que el Berguedà.

El creador del portal ha estès la mà a explorar nous reptes de cara al futur, però de moment manté la prudència i prefereix centrar-se en la posada en funcionament del portal al Berguedà. Codina ha cedit desinteressadament la plataforma al Consell Comarcal, però l’ens li ha encarregat el manteniment durant els primers mesos de posada en marxa.

X