Medi Ambient

Editen una guia amb mapa que desgrana quins bolets hi ha al Berguedà i on es poden trobar

Editen una guia amb mapa que desgrana quins bolets hi ha al Berguedà i on es poden trobar

Quins bolets podem trobar als boscos del Berguedà? Si busco rovellons, a quina zona he d’anar? I si vull llenegues o fredolics? Totes aquestes preguntes i moltes altres queden àmpliament explicades a la nova guia ‘Bolets en ruta’, dedicada al Berguedà, que també inclou un mapa on queden representats els aspectes més rellevants de la guia. És un nou volum de la col·lecció que des de fa temps impulsen el micòleg i divulgador Marc Casabosch i el cartògraf Carlos Navarro.

Berguedà_9788480908382

 

Fins ara se n’havien fet sobre el Ripollès, el Montseny i la Cerdanya, però el Berguedà seguia sent una espina clavada. “Teníem moltes ganes de fer-lo i, de fet, la gent també ens ho demanava. El Berguedà va ser la quarta opció més votada, per darrere de les tres que ja hem editat, en una enquesta vam fer per veure què cridava més l’atenció als nostres lectors”, ha explicat a l’Aquí Berguedà l’autor dels textos del llibre, Marc Casabosch.

A la guia s’hi pot trobar des d’un manual de bones pràctiques al bosc fins a un anàlisi en profunditat del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Ara bé, la part central del volum és un estudi acurat de tots els bolets que es poden trobar als boscos del Berguedà, les zones on solen aflorar i la manera com es poden cuinar, un cop a casa.

Segons ha explicat Casabosch, la idea vol ser una evolució de les rutes de bolets que tant ell com el cartògraf Carlos Navarro van fer durant anys per l’editorial Ara Llibres. “El Carlos era qui feia els mapes pels llibres i feia temps que pensàvem en fer-los evolucionar. I se’ns va ocórrer treballar amb Alpina, l’editorial de referència al país en cartografia, per fer mapes al detall sobre bolets i complementar-los amb una guia que incorpora tot el que el mapa no permet explicar“, ha detallat Casabosch. I així van néixer els primers volums sobre el Ripollès, el Montseny i la Cerdanya, i així neix ara el que dediquen al Berguedà.

Tant el divulgador com el cartògraf s’han passat tot l’any fent “un treball de camp exhaustiu” per tal que, ara que arriba la tardor, el llibre pugui ser a l’abast dels boletaires. “És una aposta nostra, personal. Tenim una col·lecció en ment, centrada en les principals zones d’interès boletaire, i l’anirem editant sempre que els volums ens vagin funcionant tan bé com ara”, explica Marc Casabosch. Per tant, de l’acollida del volum del Berguedà en dependrà que, després, en vinguin més sobre altres punts del territori.

El coneixement dels boscos per diversificar els boletaires

Els autors del llibre són conscients que “hi ha una opinió minoritària que defensa que divulgar pot generar més massificació”. Saben que hi ha aquest pensament, però no el comparteixen. “Nosaltres creiem que ensenyar una radiografia al complet pot permetre redistribuir més equitativament els boletaires pels boscos”, explica Casabosch. De fet, afegeix que “el coneixement és l’única eina que tenim per poder arribar a respectar el medi natural”. El Berguedà és ric en boscos i en bolets, i ara té una guia que en recull bona part dels secrets.

Bolets bolets en ruta Carlos Navarro Marc Casabosch

Comentaris