L’oposició de Berga respecta les negociacions entre la CUP i ERC, però critica l’augment d’impostos que porten sota el braç

Junts per Berga i el PSC respecten les negociacions entre la CUP i ERC per permetre l’entrada dels republicans al govern de l’Ajuntament, però critiquen el moment en què es produeixen. Tant Junts per Berga com els socialistes posen el focus en l’apujada d’impostos que molt probablement s’aprovarà aquest dijous.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha admès que els ha sorprès que les negociacions surtin a la llum ara i ha lamentat que “en el fons ens desvia la informació, ja que el problema que tenim avui és un increment importantíssim de l’IBI”. Amb tot, Sabata s’ho mira “amb cautela”, ja que les militàncies dels grups encara s’han de pronunciar.

Ara bé, el cap de l’oposició sí que ha posat sobre la taula que, en aquests moments, ja hi ha 8 regidors amb dedicació. “Segons els meus comptes, són 800 hores mensuals de dedicació i cal veure si l’entrada d’ERC augmenta les retribucions, i si ens ho podem permetre”, assenyala.

Sabata també ha reconegut que fa temps que s’ho ensumava: “Sabíem que la CUP no se sentia còmoda amb una oposició diferent a la del mandat passat. Aleshores hi havia una alcaldessa inhabilitada i calia un exercici de responsabilitat, ara tots podem ensenyar més les nostres cartes i la CUP s’havia trobat més d’una vegada una oposició en bloc a davant”. Això impedia al govern tirar alguns dels seus projectes endavant però, segons el líder de Junts per Berga, “també denota una manca de capacitat de fer pactes puntuals amb les diferents formacions”.

En la mateixa línia i també en declaracions a l’Aquí Berguedà, el regidor socialista a l’Ajuntament, Abel Garcia, ha reiterat que “les negociacions entre la CUP i ERC són legítimes”. Això sí, ha qüestionat que Esquerra “gairebé obliga a la CUP a que els posi a govern a canvi de permetre un augment de l’IBI”. Garcia considera que els arguments d’ERC són “molt fluixos” i recorda que, fa un any, quan va ser ell qui va tenir la clau per aprovar el pressupost, “en cap moment vaig pactar temes de govern”.

A més, el regidor socialista intueix que l’acord entre la CUP i ERC està molt avançat perquè ningú l’ha trucat per negociar les ordenances que s’han d’aprovar demà. “Suposo que ho tenen bastant tancat perquè, a priori, si no s’entenen, l’alternativa dec ser jo”, ha dit.

Un govern CUP-ERC a Berga repetiria els blocs del Consell, però amb posicions capgirades

Una hipotètica entrada d’Esquerra al govern de l’Ajuntament de Berga formaria un escenari que no fa gaire mesos s’ha confeccionat al Consell Comarcal: un govern en minoria que, després d’uns mesos de mandat, suma forces amb un grup de l’oposició per fer la majoria. Això sí, les posicions dels partits serien totalment diferents en un i altre ple: a l’Ajuntament, governarien CUP i ERC, amb JxB i PSC a l’oposició; i al Consell qui governa és Junts per Catalunya i el PSC -amb els dos consellers independents-, mentre que ERC i la CUP fan d’oposició.