La moció per destituir Jesús Calderer acaba posant en el focus “les sortides de to” de Josep Subirana

Aquest dimecres al vespre una majoria del ple del Consell Comarcal del Berguedà ha votat ‘no’ a la destitució de Jesús Calderer com a conseller de Medi Ambient. Però això ha acabat sent el de menys, perquè estava cantat, ja que la moció que finalment avui s’ha pogut votar, ja s’havia debatut àmpliament en altres sessions públiques. Els consellers de Junts per Catalunya, el PSC i les agrupacions independents han donat suport a Calderer, mentre que ERC i la CUP han donat suport a la moció proposada per la Plataforma Anti-incineradora.

Al final, la notícia ha estat en un debat que ha anat derivant en l’àmbit personal fins a acabar provocant la disconformitat en les formes d’una àmplia majoria del ple. L’encarregat d’exposar els motius de la moció ha estat el conseller d’ERC Josep Subirana, que ha fet un extens relat dels fets, al seu parer. Les paraules de Subirana han fet pujar el to del debat, tant en boca del president, Josep Lara, com en la del socialista, Abel Garcia, o el conseller que a priori havia de ser el protagonista, Jesús Calderer.

Subirana ha acusat el Consell Comarcal de facilitar tràmits als promotors de la incineradora i a Jesús Calderer d’“utilitzar la casa del Consell Comarcal pels seus propis interessos”. En aquest darrer sentit, Subirana ha retret a Calderer que “la seva perseverança per tirar endavant la incineradora és èpica” i ha conclòs: “Llàstima que no la faci servir per una altra cosa”.

El primer en sortir al pas a les declaracions de Subirana ha estat el president comarcal. Josep Lara ha assegurat que “s’està utilitzant el Jesús i la tèrmica per fer mal al Consell Comarcal i això jo, personalment, no ho consentiré mai”. Lara ha afegit que l’ens que presideix ha demostrat “des del primer dia” que no està a favor de la incineradora, però ha defensat que no té cap queixa de la feina de Calderer com a conseller comarcal. “En tot cas, el debat hauria d’apuntar a l’Ajuntament de Cercs”, ha dit.

El PSC diu que planteja demanar la dimissió de Subirana

El conseller del PSC, Abel Garcia, ha fet pujar el to del debat una mica més. D’entrada, ha reiterat a Subirana que el seu grup és el ‘PSC’ i no el ‘PSC-PSOE’, com s’esforça a recordar el conseller republicà en les seves intervencions.

Garcia també ha acusat Subirana de “constants sortides de to” i, fins i tot, ha arribat a dir públicament missatges dels companys de partit de Subirana excusant les seves formes: “Els seus companys em mereixen tot el respecte, vostè ja no”. I ha deixat anar una bomba al final de la seva intervenció: “Em plantejo presentar una moció d’urgència per demanar la seva dimissió per aquestes constants faltes de respecte”.

En la rèplica, Subirana ha encoratjat Garcia a presentar la moció: “Si vols demanar-la, ho pots fer”. Això sí, el republicà ha justificat que, per ell, “és més important un fet consumat que una paraula”: “Em sembla que unes paraules fora de to no es poden comparar amb una comarca en perill. Això és greu, la resta són anècdotes”.

Calderer retreu a Subirana “acusacions personals”

L’alcalde de Cercs i també conseller de Medi Ambient ha esperat que tots els portaveus diguessin la seva per fer la seva intervenció. En el seu torn de paraula, Jesús Calderer ha negat que sigui un projecte personal i ha assegurat que “l’Ajuntament no està fent res en aquests moments” i deixa la qüestió “a la gent que hi entén”.

A més, Calderer ha tret a la llum l’episodi del suposat núvol tòxic, que la mateixa setmana de l’anunci del projecte de la incineradora va encendre les alarmes a l’entorn de la tèrmica. Calderer ha assegurat que va ser Subirana qui va activar els serveis d’emergència, i ha relatat que el conseller d’ERC va estar a punt de mobilitzar “mitja Catalunya” a Cercs. Al final, va resultat que el ‘núvol tòxic’ era la pols provocada per la caiguda de material de grans dimensions a terra.

L’alcalde de Cercs considera que la batalla de Subirana contra ell és “personal” i assegura que la pròpia moció ho deixa clar, ja que parla de la incineradora com “un projecte personal” de Calderer. Finalment, ha fet una crida a ERC a reflexionar sobre les formes de Subirana i ha obert portes a parlar de la incineradora amb tothom, però amb un requisit: “un mínim de coherència”.

La CUP recorda que el govern no va permetre la votació tot i debatre’s

El conseller de la CUP Ivan Sànchez ha recordat al final de la sessió que va ser decisió del govern comarcal no sotmetre la moció a votació, tot i haver-se debatut àmpliament la primera vegada que es va presentar. En aquell moment, el govern va refusar votar-la perquè no entenia la urgència que justificava la seva entrada en l’ordre del dia. Tot i no votar-la, la moció es va debatre durant gairebé una hora.

Ivan Sànchez també ha fet un prec a tot el plenari per demanar reflexió a tots els consellers: “Aquest plenari d’avui ha derivat a unes intervencions que fan un flac favor a la població, amb retrets personals i descrèdits”. Minuts més tard, s’hi ha sumat el president del Consell, Josep Lara, que ha demanat que els comportaments i els tons d’avui es quedin aquí i no es repeteixin en cap altra sessió.