Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Política

El Consell Comarcal rebutja incloure per urgència una moció que demana la destitució de Jesús Calderer

El Consell Comarcal rebutja incloure per urgència una moció que demana la destitució de Jesús Calderer

El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha rebutjat aquest dimecres votar una moció entrada per urgència per demanar la destitució de Jesús Calderer com a conseller de Medi Ambient. La moció ha estat entrada per ERC, amb el suport inicial de les agrupacions d’electors de la Nou, Guardiola i Sagàs, i el que havia de ser una votació per incloure-la a l’ordre del dia, ha estat un debat sobre el contingut de la moció. Al final, però, tot i haver fet un extens debat, el govern i Pep Llamas han votat en contra d’incloure-la a l’ordre del dia i no s’ha pogut votar, malgrat els vots afirmatius d’ERC i la CUP.

El portaveu d’ERC, Eduard Coronado, ha exposat que “no és coherent que sigui al capdavant de la conselleria de Medi Ambient una persona que promou una instal·lació com la incineradora”. En la rèplica, el propi Calderer ha dit que ell no promou res: “Ve d’un particular. Jo l’única cosa que faig és vetllar perquè s’estudiï i, si al final és dolent i no es pot fer, doncs que no es faci”.

El president del Consell, Josep Lara, ha afirmat que no veia “la urgència de la moció”. Lara ha recalcat que la creació de la comissió de seguiment que es va anunciar ahir mateix és “un pas endavant” i “el que ara mateix necessitem”. I ha conclòs que, sota el seu parer, “no és el Consell qui ha de demanar la seva dimissió”, deixant entreveure que qui ho ha de fer o qui ha de generar el debat és l’Ajuntament de Cercs”.

Des de Bagà Endavant, Pep Llamas ha coincidit amb Lara: “No sé veure la urgència per enlloc”. Llamas ha reiterat que està en contra de la incineradora, però ha discrepat que, a aquestes alçades, s’hagi de demanar la dimissió de Calderer: “El dia que ell, com a conseller de Medi Natural, faci alguna cosa que ja no es pugui aturar i que sigui irreparable, potser sí que parlarem de destitucions i dimissions”. Llamas també ha forçat que ERC retirés les agrupacions d’electors de Guardiola, la Nou i Sagàs com a proposadores de la moció: “No veig clar per quin motiu vosaltres representeu a l’agrupació d’electors”.

La CUP també ha intervingut en el debat. El portaveu, Ivan Sànchez, ha destapat el seu posicionament favorable a incloure-la: “Si entrem en el debat de les urgències, entrarem en un debat perillós”. Pel que fa al contingut, Sànchez ha reiterat que la incineradora “traspassa qualsevol municipi i afecta a tota la comarca”. A més ha insistit que “no és futur, és passat”, i “no portarà llocs de treball, en traurà”.

En la votació final, els vots a favor dels 9 membres de govern i el de Llamas han superat els 9 de l’oposició, de manera que –tot i el debat- el punt no s’ha pogut votar i ha quedat en això: un debat enmig d’un ple comarcal.

Consell Comarcal del Berguedà incineradora Jesús Calderer

Estic amb tu

Comentaris