La residència Sant Bernabé confirma l’estabilitat i es prepara per la desescalada

La residència Sant Bernabé de Berga afronta una setmana clau per a la tornada a la normalitat. D’entrada, el nombre de residents contagiats es manté clavat en els 40 que ja hi havia fa una setmana. Això sí, aquesta setmana hi ha hagut dues noves defuncions que se sumen a les 6 que ja s’havien produït al llarg d’aquest novembre. Una de les morts s’ha produït a l’hospital; l’altra, a la residència. Actualment, tres residents continuen hospitalitzats.

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha explicat en roda de premsa que divendres tots els residents van passar les proves serològiques i que, en les properes hores, es disposarà dels resultats. Veient l’estabilitat del nombre de contagis en les últimes setmanes i en base a l’experiència de la primera onada, l’Ajuntament confia que el nombre de persones afectades pel virus caigui considerablement i la residència pugui activar el pla de retorn a la normalitat al centre. Pendent dels resultats, l’alcaldessa confia que la residència pugui recuperar la normalitat total al llarg del desembre.

Una desena de reincorporacions de personal

Dels 15 treballadors de la residència Sant Bernabé contagiats de coronavirus, una desena s’han pogut reincorporar al llarg d’aquesta última setmana. Per tant, només hi ha 5 persones de la plantilla que continuen confinades per culpa del virus. Venturós ha detallat en roda de premsa que la gestió del personal va arribar a ser molt complexa, ja que es va arribar a tenir 20 treballadores de baixa del total de 26 que hi ha a la plantilla.

Per la seva banda, el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha confirmat que la residència de Les Germanetes segueix en verd, és a dir, sense casos, en aquesta segona onada de coronavirus. Sànchez s’ha mostrat “moderadament optimista” per primera vegada en aquesta segona onada de casos, tot i que ha demanat a la població que segueixi “en guàrdia”.

El regidor també ha reiterat que “és important” que ningú s’adreci a l’hotel d’entitats per fer-se la prova de detecció del virus, si el sistema sanitari no l’ha cridat perquè ho faci. L’hotel d’entitats és des de fa setmanes l’equipament que acull les PCR que ordena Salut per contactes directes amb positius.

Els indicadors cauen

Tant el nombre de casos detectats a la comarca, com l’índex de rebrot i la velocitat de propagació, han caigut de manera notable l’última setmana. Segons el portal de dades del Departament de Salut, s’han detectat 73 casos al Berguedà en una setmana, més de la meitat que la setmana anterior (153). Tot plegat fa que el risc de rebrot també caigui de gairebé 900 a 427 i que la velocitat de propagació baixi de 0,90 a 0,71.

Aquesta última dada és especialment important, ja que és la clau perquè el territori vagi avançant fases del pla de reobertura en les properes setmanes, segons el Departament. Si la velocitat de propagació del virus es manté per sota d’1 vol dir que cada persona amb Covid-19 en contagia, de mitjana, menys d’una. És a dir que, tot i que se segueixen detectant nous casos, la majoria de nous positius es detecten a temps i s’impedeix que transmetin el virus a d’altres persones. Quan s’hagi de decidir si avançar o no de fases, el Departament ja ha anunciat que es fixarà en aquesta dada, que haurà d’estar sí o sí per sota d’1.

X