Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera, els homenatjats dels 15 anys de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat

Els homenatges d’aquest any, en l’aniversari de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, seran per a Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera. Aquest dimecres, dia 25 de novembre, farà 15 anys que la UNESCO va decidir proclamar la festa berguedana Obra Mestra Patrimoni Immaterial de la Humanitat. I per celebrar-ho, l’endemà, dia 26 de novembre, l’Ajuntament i el Patronat de la Patum organitzen el ja habitual acte, que aquest any es farà sense públic per evitar la propagació del coronavirus.

L’esdeveniment comptarà amb les persones homenatjades i es realitzarà a l’Ajuntament de Berga a les 17h, a porta tancada. En les darreres setmanes, s’ha fet la gravació de l’audiovisual ‘Vides de Patum’, a càrrec de Produccions MC. Com cada any, l’audiovisual recull el testimoni de persones que han estat vinculades a la Patum amb l’objectiu de deixar constància de l’evolució de la festa a través de records i experiències.

En aquesta ocasió, els protagonistes de l’audiovisual seran Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera, que se sumen al llistat de protagonistes del projecte integrat per Adelina i Rosa Maria Camprubí, Jordi Camps, Gregori Capdevila ‘Mixu’, Josep Carreras, Isabel Cardona, Josep Freixa Nyaco, Angelina Vilella i Josep Collado.

Les peces audiovisuals dels protagonistes d’enguany es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga, La Patum i Àgora Cultural durant la setmana del 23 al 29 de novembre. A més, els vídeos també s’emetran per Televisió del Berguedà, el 25 de novembre.

Nissaga patumaire

Lola Creu Aspachs és descendent de la nissaga dels Xamberg, la família que havia portat i tocat el Tabal des del 1826, com a mínim. En l’entrevista, Lola Creu repassa algunes anècdotes com per exemple el sistema que s’utilitzava per assecar els vestits dels gegants quan es mullaven per la pluja. També explica perquè el tabaler realitza una parada concreta al capdamunt de la vila durant el passacarrers i comenta perquè havia d’anar acompanyada dels seus cosins per participar a La Patum.

Expert saltador de Plens

Josep Cuberas és una persona vinculada a la vida festiva de la ciutat, ja que presideix la Junta Conservadora d’Els Elois i també és patumaire. Josep Cuberas va iniciar-se a La Patum de la mà del seu avi, que va ser un dels impulsors de la creació de La Patum Infantil juntament amb en Joan Rafart. Cuberas va formar part de diverses comparses de La Patum Infantil com per exemple els Turcs i Cavallets, els Nans Nous o l’Àliga.

Cuberas va fer el seu primer salt de Plens quan era adolescent i des d’aleshores n’ha fet un total de 200. En la peça audiovisual, Cuberas realitza algunes recomanacions a l’hora de fer un salt de Plens, repassa els canvis que hi ha hagut en la festa i reflexiona sobre el futur de La Patum.

Investigador de la història berguedana

Josep Noguera és historiador i s’ha dedicat a investigar la història de Berga durant els segles XIX i XX. Les referències que trobava sobre La Patum li van permetre establir algunes hipòtesis sobre la festa berguedana. En l’audiovisual, Noguera fa referència a Manuel Pla i Farriols, nomenat tinent d’alcalde l’any 1885, com a persona que va iniciar la potenciació de La Patum. L’historiador també parla sobre la introducció de noves músiques, el declivi de la processó de Corpus, la mitificació de la festa o la influència de La Patum en altres manifestacions de la cultura popular.

Exposició de La Patum

La celebració del 15è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat culminarà amb l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc.

El consistori berguedà va decidir que l’accés a la mostra fos lliure durant els tres últims caps de setmana de novembre per fomentar la visita dels veïns i veïnes de la ciutat, a causa de les restriccions de la Covid-19 i també amb motiu de l’aniversari patumaire. L’exposició permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals. La mostra es pot visitar de divendres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h.

X