Editen un llibre sobre la restauració arquitectònica i la revifada cultural del monestir de Sant Llorenç

El monestir de Sant Llorenç estrena llibre. L’ha editat l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà en col·laboració amb l’associació Civitas Cultura, i ha estat finançat amb un ajut de la Diputació de Barcelona. El llibre parla de la història recent del monestir: des de la restauració arquitectònica que ha patit en les últimes dècades fins a la revifada cultural dels últims anys.

Hi apareixen testimonis com mossèn Bartrina, una persona molt apreciada al municipi que va iniciar la restauració de l’equipament. També hi ha els relats de l’arquitecte Antoni González i el seu equip, format per Joan Closa, Raquel Lapuerta i Àlvar Caixal, que expliquen com van dissenyar la reinvenció arquitectònica. La historiadora Dolors Santandreu també hi ha posat el seu gra de sorra, així com el periodista Ramon Viladomat o el veí de Guardiola Quim Casas. A banda, les fotografies del guardiolenc Joan Ribera, recuperades a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, il·lustren la majoria de textos.

L’alcalde de Guardiola, Josep Lara, va explicar en roda de premsa que l’edició del llibre els fa estar “eufòrics” i va desfer-se en elogis cap a Civitas, la principal impulsora del projecte. En la mateixa línia es va pronunciar Toni Puig, de Civitas, que augura un futur igual de prolífic al monestir: “D’aquí 4 anys n’hem de fer un altre, de llibre”.

El llibre, d’unes 200 pàgines, es podrà comprar per 20 euros en els concerts que aquest Nadal s’organitzen al monestir. També estarà disponible a les oficines de l’Ajuntament. De cara a la primavera, i amb la vista posada a Sant Jordi, l’Ajuntament i Civitas tenen previst fer una presentació de l’exemplar.

Dos concerts per mantenir viu el Nadal cultural

Civitas assegura que aquest 2020, quan els han deixat obrir el monestir, han tingut més gent que mai. En total, i malgrat les restriccions, han passat pel monestir unes 2.500 persones. Precisament per això segueixen aferrats a la idea de tancar l’any amb cultura, i faran un parell de concerts per festes.

El primer serà el 19 de desembre, a les 6 de la tarda, a càrrec de Quartet Pètal. El grup presenta una selecció de música coral de renaixement, amb estils contrastats, des de peces més sòbries i formals fins a d’altres més extravertides i esbojarrades.

El segon concert serà el 26 de desembre, per Sant Esteve, a les 6 de la tarda. En aquest cas els protagonistes seran els integrants de la Sant Boi Camerata Orquestra de Cambra A4 Cordes. La proposta s’endinsa en un joc on la música clàssica es fusiona amb el jazz tot rebent influències del rock, del flamenc i del pop centreeuropeu.

L’aforament per assistir als concerts és limitat i les reserves ja es poden fer AQUÍ.

X