Berga substitueix la cavalcada de Reis per una rebuda estàtica al convent de Sant Francesc durant tot el dia 5

No hi haurà cavalcada de Reis ni caramels a Berga, però sí una rebuda estàtica al convent de Sant Francesc durant tot el dia 5, tant al matí com a la tarda. És l’alternativa d’unes festes marcades per la pandèmia. La regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha presentat la proposta aquest dimecres al migdia.

La comitiva reial serà reduïda: habitualment cada rei compta amb una trentena de persones acompanyant-lo; aquesta vegada, a Sant Francesc, cadascun dels tres reis tindrà un patge i també hi haurà una desena de persones ‘extra’ formant la comitiva excepcional. “La pandèmia també ha arribat a Orient”, ha justificat la regidora Valverde.

Per evitar aglomeracions al convent, l’Ajuntament ha habilitat una plataforma per reservar hora per veure els Reis Mags. Cal reservar cita i arribar a les portes del convent cinc minuts abans de l’hora reservada. Es podrà entrar al recinte en grups de 6 persones de manera esglaonada i l’Ajuntament demana als familiars dels infants que optimitzin la seva presència. “En un any normal és habitual anar en família a rebre el patge o els Reis. Aquest cop seria ideal que el nombre d’acompanyants dels nens fos més reduït per donar-los el màxim de protagonisme”, ha recomanat el regidor de Joventut, Isaac Santiago, també en roda de premsa.

Santiago també ha recalcat que les característiques del convent de Sant Francesc permetrà habilitar una porta d’entrada i una altra de sortida, de manera que es podrà fer un circuit circular que respecti al màxim les mesures de seguretat. L’Ajuntament també recomana que els berguedans vagin al convent de Sant Francesc a peu, en la mesura del possible, perquè les places d’aparcament a la zona són limitades i, amb tota probabilitat, a mesura que avanci el dia serà cada vegada més difícil estacionar-hi.

Les videotrucades del patge

La recollida de cartes per part del patge reial també se substitueix. No vindrà per Sant Esteve, com fa habitualment, però a canvi deixarà unes bústies reials a l’Ajuntament, al Pavelló de Suècia i a l’hotel d’entitats. La bústia de l’Ajuntament hi serà durant tota la setmana del 21 al 27 de desembre per intentar que les famílies tinguin el màxim de dies possibles per passar a deixar les seves cartes. Les bústies del Pavelló i l’hotel d’entitats hi seran durant tot el dia de Sant Esteve, matí i tarda.

A banda, l’Ajuntament de Berga ha coordinat una proposta per contrarestar la buidor del dia de Sant Esteve sense patge presencial. El patge farà videotrucades amb tots aquells nens que s’apuntin a la plataforma per reservar cita amb ell. Serà una trobada telemàtica, però individualitzada amb cada infant que ho desitgi i, així, cada nen o nena podrà traslladar-li en primera persona els seus desitjos de cara al dia de Reis.

L’Ajuntament se sent abandonat per la Generalitat

La regidora Valverde ha lamentat que, a dia 16 de desembre, cap ajuntament ha rebut el full de protocol de la Generalitat per encarar tot el que té relació amb l’arribada dels Reis d’Orient. Els ajuntaments de la Catalunya central ja van demanar aquest text marc el 13 d’octubre, en una reunió de coordinació de tots els càrrecs de cultura dels ajuntaments de les comarques centrals.

Més endavant, el 2 de novembre, es va impulsar una trobada entre els regidors de Cultura del Berguedà, juntament amb la consellera comarcal de l’àrea. En aquesta trobada i en una segona que també es va produir més tard, cada ajuntament ha exposat la seva visió i proposta per aquest Nadal atípic. Gironella o Puig-reig, per exemple, faran passar la seva cavalcada per gairebé tots els carrers del poble per, així, propiciar que cada família ho visqui des dels balcons o des de la porta del domicili. A Berga, però, l’alternativa era inviable: “Com a capital tenim unes dinàmiques i especificitats que altres pobles més petits no tenen, i el nostre escenari era una mica diferent”.

En tot cas, Valverde ha criticat que l’Ajuntament de Berga, com tots els altres, s’ha sentit “molt sol i desemparat” i ha insistit que el protocol que es va demanar a l’octubre segueix sense arribar: “Jo ja he perdut l’esperança”. Per tot plegat, la regidora de Berga considera que “és una irresponsabilitat deixar els municipis sols” davant una situació de Nadal com aquesta.

La proposta final de Berga s’assembla a les que ja han anunciat capitals de comarca veïnes, com Manresa o Solsona. L’Ajuntament ha arribat a explorar fins a 10 alternatives més, però considera que la idea resultant és la que més s’ajusta a les particularitats de la ciutat. Amb tot, el consistori continua atent a les restriccions i modelarà la seva proposta en funció de l’evolució de la pandèmia.

X