Hostaleria i Turisme del Berguedà diu que el confinament municipal és “un tancament encobert”

Enèsima queixa de l’associació Hostaleria i Turisme del Berguedà per la darrera bateria de restriccions imposades pel Govern de la Generalitat. L’associació ha emès un comunicat, juntament amb les associacions d’hostaleria i turisme del Bages, el Solsonès, el Moianès i Osona. En el comunicat, diuen que el confinament municipal que s’aplicarà del 7 al 17 de gener és “un tancament encobert”. En aquest sentit, les associacions asseguren que, si el Govern no els tanca del tot, no és perquè no vulgui, sinó perquè fer-ho suposaria haver de concedir uns ajuts que no pot pagar.

El comunicat lamenta que el Govern no pensi en els pobles petits i encadena “despropòsit rere despropòsit”. Reiteren que és una època delicada perquè és temporada d’esquí i uns mesos en què la gent acostuma a anar a segones residències i fa escapades, amb l’impacte econòmic que això suposa per a la zona de destinació. “Algú ha pensat en els municipis petits o en les estacions d’esquí?”, pregunten de manera retòrica.

Els restaurants i negocis dels pobles petits tornen a estar abocats a la misèria. Només podran rebre clients del poble, ja que el Govern no deixarà sortir del municipi, excepte en casos excepcionals, durant els propers deu dies, com a mínim. I el mateix problema tenen les estacions d’esquí, que només passaran a rebre persones del terme municipal on pertanyen. “El Govern no compta ni amb el govern local ni amb el sector, i després ens demanen sacrificis”, critiquen les associacions.

Les associacions del sector van demanar que els municipis petits poguessin relacionar-se amb municipis més grans, no només per mantenir l’activitat, sinó per poder accedir a serveis essencials: “No tots els municipis tenen caixers, ni farmàcies, ni benzineres, ni forns de pa… Què han de fer, doncs?”.

Per tot això parlen directament de “tancament encobert”. I afegeixen que “mentre els autònoms i petits empresaris continuen pagant impostos, veuen com augmenta la quota d’autònoms, paguen lloguers, serveis, subministraments, i el 31 de gener s’acaben els ERTO.

“La normativa s’ha fet des de Barcelona”

També al·leguen que les restriccions “s’han imposat des de Barcelona”, sense pensar en els pobles petits. I s’han tornat a trobar amb el mateix que cada cop que s’endureixen les mesures: “Hi ha molta confusió perquè no està ben definit què es pot fer i què no”.

A banda, creuen que la Generalitat hauria de considerar diversos municipis com “una única unitat” i, per tant, que els seus habitants es poguessin desplaçar tranquil·lament pels diferents termes municipals. Així, diuen, es cobririen les necessitats bàsiques dels més petits i, evidentment, els negocis tindrien un lleuger fil d’aire per poder respirar.

Finalment, l’hostaleria, la restauració i les empreses d’activitat de natura reclamen, un cop més, ajudes directes per evitar el tancament i la mortalitat empresarial. Segons apunten, molts negocis d’aquests municipis es troben en una situació “delicada”, després dels darrers mesos de restriccions per la pandèmia, en què han hagut d’assumir despeses com el pagament d’impostos o altres tributs amb una minsa arribada de turistes. I acaben amb una pregunta retòrica: “Hi haurà diàleg aquest cop o continuarem com fins ara?”.