El Berguedà demana que el confinament municipal passi a ser comarcal

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, se suma al manifest consensuat per diversos càrrecs electes del Ripollès, l’Alt Pirineu i l’Aran per demanar un tracte especial en les mesures anticovid. En concret, reclamen que el confinament municipal passi a ser comarcal per “evitar les molèsties i impediments que això suposa per als veïns que no disposen de serveis essencials”.

El Berguedà té 31 municipis i més de la meitat tenen menys de 250 habitants. La comarca té els municipis amb menys empadronats de Catalunya i alguns d’ells han de desplaçar-se forçosament als pobles veïns per arribar als serveis bàsics per viure el dia a dia. Per aquestes raons el president comarcal se suma a la reivindicació de les comarques de muntanya, que traslladaran la petició a la Generalitat i als ministeris espanyols.

El manifest reivindica que representen el 18% del territori, però només l’1% de la població. D’aquesta manera, reiteren que no se’ls pot aplicar les mateixes mesures que zones com l’àrea metropolitana de Barcelona, que té molta més població i molta més escenaris de risc de transmissió del virus. En aquesta línia, reclamen que, d’ara en endavant, se’ls tingui més en compte a l’hora de prendre decisions pel que fa a les restriccions.

També reclamen que les restriccions s’anunciïn amb més antelació i denuncien l’impacte que tenen en sectors com la restauració. Sense anar més lluny, establiments de referència al país com Els Casals (Sagàs), amb una estrella Michelin, han hagut d’abaixar la persiana perquè obrir sense poder rebre clients de fora del seu municipi els resulta absolutament inviable.

 

X