Els Casals, de Sagàs, obligat a abaixar la persiana fins que les restriccions deixin de ser tan limitades

El restaurant Els Casals, de Sagàs, no ha tingut més remei que abaixar la persiana fins que s’aixequi el confinament municipal. L’establiment -que aquest desembre ha revalidat la seva estrella Michelin i n’ha obtingut una de verda, pel seu compromís amb la sostenibilitat- veu del tot inviable continuar obert mentre només pugui rebre clients del municipi, de 145 habitants.

En declaracions a l’ACN, el xef i propietari del restaurant, Oriol Rovira, explica les complexitats del seu cas: “No veig els meus veïns venint a dinar al restaurant un dimecres, no ens queda cap altra opció que tancar”. El tancament es mantindrà fins que les restriccions per la Covid-19 deixin de ser tan limitades.

Tenia quilos de tòfona recollides a la seva finca i en el seu punt òptim per servir al restaurant. Ara però, amb Els Casals tancat, el cuiner Oriol Rovira no té més remei que vendre-les a col·legues de feina. Amb el confinament municipal, no pot mantenir obert el restaurant, amb una estrella Michelin, perquè la situació ho fa “insostenible”.

Fins ara, s’havien adaptat a cada situació. “Soc partidari d’obrir per poc que sigui, però arriba un moment que ja no és possible”, lamenta. De moment, ha optat per avançar les vacances dels treballadors i, a partir del 21 de gener, decidirà si els aplica l’ERTO o torna a obrir. Tot dependrà de les restriccions.

Rovira lamenta que el Govern apliqui restriccions generals i a última hora, sense temps de maniobra. En un restaurant com el seu, d’alta gastronomia, s’hi afegeix el fet que es treballa amb producte de primera qualitat i de preus elevats. “Pots anular la reserva, però la matèria primera ja l’has comprat”, explica.

De moment, ha decidit tancar temporalment Els Casals, i també els dos restaurants que té a Barcelona: El Porc i Sagàs. En canvi, just abans del Nadal, ha engegat un nou negoci a Andorra: un hotel de muntanya a Encamp, tal com ell mateix explica al número de gener de la revista Aquí Berguedà. “Sembla una contradicció perquè és un projecte nou, però al final hi ha coses que són inajornables”, afegeix.

X