Gironella dedica una setmana a recordar les víctimes de les persecucions i els camps de concentració nazis

Gironella dedicarà l’última setmana de gener a la memòria històrica. Si el 27 de gener és el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Gironella ha decidit commemorar-lo durant tota una setmana, entre el 25 i el 31.

Els actes comencen dilluns 25 amb la inauguració d’una exposició fotogràfica, batejada com ‘De Gironella a Mauthausen’, al passeig de Cal Metre, un espai que des de fa anys el consistori dedica als projectes de memòria històrica que impulsa. De fet, al mateix passeig s’hi van col·locar les primeres Stolpersteine, les llambordes que recorden els deportats a camps de concentració nazis. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Lluís Vall, ha anunciat en roda de premsa que confia que aquest any se n’hi puguin col·locar tres més, amb els tres noms de gironellencs deportats que queden per dignificar.

Sobre l’exposició al passeig de Cal Metre, el gironellenc Xavier Valls ha explicat, també en roda de premsa, que lliga la història del municipi amb els fets ocorreguts al camp de Mauthausen. Per què Mauthausen? Doncs perquè és el destí de gairebé tots els deportats des del Berguedà, excepte les dones, que les enviaven a Ravensbrück. A la inauguració de l’exposició també hi participarà una alumna de l’institut Pere Fontdevila de Gironella, que ha dedicat el seu treball de recerca a investigar una història al camp de concentració en clau gironellenca i, de fet, l’ha titulat igual que la mostra: ‘De Gironella a Mauthausen’.

L’endemà de la inauguració de l’exposició, dimarts 26, els actes continuaran amb una conferència d’Assumpta Montellà sobre el seu llibre ‘La Maternitat d’Elna’, a l’Espai Santa Eulàlia, l’espai reformat a l’església vella de la vila. Dimecres, 27, serà el dia de l’acte institucional, al passeig de Cal Metre, que també servirà inaugurar el nou mural que Chema Rico ha fet al poble i que recorda les persones que van fer camins a l’exili.

Dijous, dia 28, Enric Garriga, de l’Amical de Mauthausen, oferirà una conferència sobre ‘La lluita per la memòria d’avui. Divendres es projectarà la pel·lícula ‘El fotògraf de Mauthausen’ al Local del Blat. Dissabte la companyia berguedana Tràfec Teatre representarà l’obra de teatre ‘Assaig T4’. I diumenge es tancaran els actes amb un recorregut pel nucli històric de la vila, amb Xavier Valls i Rosa Serra.

L’institut, present als actes

Els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Pere Fontdevila també seran presents als actes commemoratius. Ho han explicat el propi Xavier Valls, que com a professor de filosofia va ser un dels impulsors del projecte Manresa-Mauthausen, i la professora -també de filosofia- del Pere Fontdevila Mercè Garcia. Aquesta última va descobrir el projecte impulsat per Valls a Manresa i va portar-lo a Gironella.

Des d’aleshores, els alumnes treballen i estudien les persecucions de l’època, tractant-les des de la vessant filosòfica i ètica. Com? Doncs amb exposicions i xerrades, i programant visites als camps de concentració del centre d’Europa. L’any passat no es van poder fer les sortides per culpa de la pandèmia i aquest 2021 també s’han hagut d’anul·lar.

Això sí, la memòria històrica segueix ressonant a les aules i els alumnes de 1r d’ESO, que són els que aquest any ho estan treballant, participaran en diversos actes de la Setmana de les Víctimes de l’Holocaust a Gironella.